Ο ιταλικός εσπρέσο δεν είναι απλώς ένα σφηνάκι καφεΐνης: είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό τελετουργικό, που θεωρείται από τους Ιταλούς ως ένας εθνικός θησαυρός που αξίζει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της Unesco.

Υπολογίζεται ότι οι Ιταλοί πίνουν περίπου τριάντα εκατομμύρια εσπρέσο την ημέρα, από τη Βενετία μέχρι τη Σικελία , σε πορσελάνινα φλιτζάνια ή μικρά ποτήρια, με ή χωρίς μια σταγόνα γάλα.

Το σχετικό αίτημα απεστάλη από το Υπουργείο Γεωργίας στην Εθνική Επιτροπή της Unesco για την Ιταλία, η οποία με τη σειρά της πρέπει να το υποβάλει έως τις 31 Μαρτίου στην έδρα της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Παρίσι.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από υφυπουργό Γεωργίας της χώρας Τζιαν Μάρκο Σεντινάιο.

«Στην Ιταλία ο καφές είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό» – είπε ο Σεντινάιο- «Είναι μια γνήσια τελετουργία, αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και έκφραση της κοινωνικότητάς μας που μας διακρίνει στον κόσμο».

Το φλιτζάνι εσπρέσο αντιπροσωπεύει «ένα κοινωνικό και πολιτιστικό τελετουργικό για όλους τους Ιταλούς», πρόσθεσε, «που αντικατοπτρίζεται επίσης στη λογοτεχνία και το απολαμβάνει ολόκληρη η χώρα, από τη Νάπολη μέχρι τη Βενετία μέχρι την Τεργέστη, τη Ρώμη έως το Μιλάνο».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την προσθήκη της τέχνης της ναπολιτάνικης πίτσας στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς του Οργανισμού του ΟΗΕ το 2017, σε μία προσπάθεια της Ιταλίας να εξασφαλίσει την παγκόσμια θέση ενός ακόμα επιτυχημένου συμβόλου της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus