Η αγορά του υδρογόνου είναι καυτή σήμερα, ή έτσι θα έλεγαν πολλοί καιροσκόποι επενδυτές. Ωστόσο, όπως πολλοί εκκολαπτόμενοι τομείς των χρηματοπιστωτικών, μέχρι τώρα λειτουργούσε με μεγάλη αδιαφάνεια. Το περασμένο φθινόπωρο προέκυψε μία από τις πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιμές και συνέπειας: το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου EEX της Deutsche Börse ανακοίνωσε σχέδια για την έναρξη ενός νέου δείκτη τιμών το 2022.

Τώρα μια άλλη πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη για να βοηθήσει την αγορά να γίνει πιο αξιόπιστη: η S&P Global Platts, πάροχος τιμών αναφοράς στις αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας, ενώνει τις δυνάμεις της με άλλους παράγοντες του κλάδου για να δημιουργήσει τη λεγόμενη Ανοικτή Πρωτοβουλία για το υδρογόνο, την Open Hydrogen Initiative (OHI) — μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους επενδυτές και τις εταιρείες να παρακολουθούν τις εκπομπές άνθρακα από το υδρογόνο.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό χρειάζεται. Το υδρογόνο έχει προκαλέσει τελευταία μεγάλο ενθουσιασμό στον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς το καύσιμο είναι ελαφρύ, μπορεί να αποθηκευτεί, περιέγει πολύ ενέργεια και δεν φαίνεται να παράγει άμεσες εκπομπές ρύπων ή αερίων του θερμοκηπίου, βασικός παράγοντας έλξης για τους πράσινους επενδυτές, όπως εξηγεί έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος αναπτύσσεται γρήγορα: το 2020, εκτιμήθηκε ότι αξίζει περισσότερα από 187 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά προβλέπεται να φτάσει τα 286 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με την MarketWatch. Εν τω μεταξύ, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για το υδρογόνο έχει φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως, αυξημένη κατά 40 τοις εκατό από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Bloomberg NEF.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει σχετικά λίγοι τρόποι για τους επενδυτές, τις εταιρείες ή τις κυβερνήσεις να μπορούν να παρακολουθούν με σταθερό τρόπο τις έμμεσες εκπομπές από το καύσιμο. Αυτό έχει σημασία δεδομένης της πίεσης που ασκείται στις εταιρείες (και στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων) να μετρούν όλες τις πτυχές των εκπομπών που προέρχονται από τις εταιρικές αλυσίδες εφοδιασμού στο πλαίσιο ενός, δύο και τριών συστημάτων αναφοράς.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η S&P Platts συνεργάζεται με την GTI (την ερευνητική ομάδα εκπαίδευσης) και το Εθνικό Εργαστήριο Τεχνολογίας Ενέργειας για την κατασκευή εργαλείων για την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου υδρογόνου σε επίπεδο εγκατάστασης παραγωγής. Θα είναι δωρεάν για χρήση από τους επενδυτές και τις εταιρείες και θα στοχεύουν στη δημιουργία σημείων αναφοράς για την αγορά. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι χρειαζόμαστε υδρογόνο. Είναι πολύ ευέλικτο. Αλλά αυτό που δεν έχουμε ακόμη είναι ακριβή και συνεπή τεχνικά εργαλεία για τη μέτρηση της έντασης άνθρακα του υδρογόνου», δήλωσε η Paula Gant, ανώτερη αντιπρόεδρος στρατηγικής και καινοτομίας στο GTI. «Και έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που η αγορά το χρειάζεται αυτό για να επιτρέψει τη χρήση του υδρογόνου».

Η ομάδα ελπίζει ότι αυτό θα προωθήσει την ευρύτερη υιοθέτηση του υδρογόνου. «Βλέπουμε το υδρογόνο να αποτελεί βασικό μέρος του μέλλοντος της ενεργειακής αγοράς τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Jonty Rushforth, ανώτερος διευθυντής της S&P Global Platts, στο Moral Money.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις. Προηγούμενη έρευνα από την S&P Global Platts δείχνει ότι το κόστος παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό για να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή ενέργεια. Το υδρογόνο αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις παραγωγής και είναι δύσκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί. (Οι Σαουδάραβες, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν στοιχηματίσει στην αναπτυσσόμενη αυτή αγορά.)

Η καθιέρωση δεικτών τιμών και εκπομπών θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Ή έτσι ελπίζει η ομάδα. Και η πρωτοβουλία ενσωματώνει μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθήσουν οι επενδυτές: ο όμιλος σκοπεύει να συμπεριλάβει μετρήσεις που δείχνουν πόση εμπιστοσύνη πρέπει να έχουν οι επενδυτές στα δεδομένα των εκπομπών ρύπων.

Αυτό αντανακλά την αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι «πράσινες» μετρήσεις μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο τέχνη, παρά επιστήμη. Όμως δεν πρέπει να εμποδίζει τους επενδυτές ή τις εταιρείες να προσπαθούν να μετρήσουν τις εκπομπές. Αλλά χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική συζήτηση για τα όρια των σημερινών εργαλείων. Αποκαλέστε αυτό, αν θέλετε, ως ένα ακόμη επιπλέον σημάδι ότι η πράσινη αγορά μεγαλώνει.

Πρόσφατα Άρθρα