Project Syndicate

Ο εορτασμός της πρώτης επετείου της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι η ακραία πολιτική πόλωση που πυροδότησε την εξέγερση πλαισιώνει επίσης τις ερμηνείες των Αμερικανών γι’ αυτήν. Θα ήταν, ωστόσο, σοβαρό λάθος να θεωρήσουμε αυτό που συνέβη ως ένα μοναδικά αμερικανικό φαινόμενο με μοναδικά αμερικανικά αίτια. Η διακοπή της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας εκείνη την ημέρα ήταν μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου.

Στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι διεξάγεται μάχη για την «ψυχή της Αμερικής». Αυτό που γίνεται όλο και πιο σαφές είναι ότι αυτό ισχύει και για τη διεθνή τάξη: διακυβεύεται η ίδια η ψυχή της. Η Κίνα ενισχύεται και επιβάλλεται. Ο λαϊκισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στη Δύση και στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Και ο σοβινιστικός εθνικισμός επανεμφανίστηκε σε μέρη της Ευρώπης.

Ολα τα σημάδια δείχνουν αύξηση του ανελευθερισμού και του αντιδημοκρατικού αισθήματος σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τον Δεκέμβριο μια (εικονική) «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εθνικοί ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών. Το μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν σαφές: οι δημοκρατίες πρέπει να επιβληθούν σταθερά. Για τον σκοπό αυτόν, η σύνοδος κορυφής αφιέρωσε πολλές συνεδρίες στη μελέτη της ψηφιακής επανάστασης και των δυνητικά επιβλαβών συνεπειών της για τα πολιτικά μας συστήματα. Εάν η τεχνολογία είναι ένας νέος τομέας διεθνών σχέσεων και ανταγωνισμού, ο δημοκρατικός κόσμος είναι εξοπλισμένος για να πετύχει. Οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερες χώρες και στις ίδιες αυτές χώρες βρίσκονται επίσης 85 από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Στις αγορές επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι δημοκρατικές χώρες έχουν συντριπτικό προβάδισμα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας. Ο δημοκρατικός κόσμος κυριαρχεί όσον αφορά την ερευνητική ικανότητα, τη ρυθμιστική ικανότητα και το μέγεθος της αγοράς – όλα αυτά είναι βασικά για την καινοτομία και την επεκτασιμότητα των επιχειρήσεων. Η Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη μελέτης τόσο των δυνατών σημείων όσο και των τρωτών σημείων των δημοκρατικών συστημάτων στον εικοστό πρώτο αιώνα. Εδειξε ότι η ανάλυση του ρόλου των νέων τεχνολογιών πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είναι επείγον να κατευθύνουμε τις καινοτόμες δυνατότητές μας προς την ενίσχυση της υγείας των δημοκρατιών μας. Διακυβεύεται η ψυχή των πολιτικών μας συστημάτων και της διεθνούς τάξης.

Ο Manuel Muniz είναι κοσμήτορας στο IE University και πρύτανης στη σχολή School of Global and Public Affairs του ΙΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts