Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox600 έκλεισε με πτώση 0,28% στις 435 μονάδες, περιορίζοντας ωστόσο τις αρχικές του απώλειες.
Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των πρώτων υλών με πτώση της τάξης του 2%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των media που ενισχύθηκε κατά 1,8%.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 13.917 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,23% στις 6.355 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 προσγειώθηκε στις 7.175 μονάδες μειωμένος κατά 0,25%.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί χώρος για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.
Πέρα από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Οι αγορές σε ΗΠΑ και Ασία
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτωτική πορεία και διαπραγματεύονται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 289 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,88% στις 33.241 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,27% στις 4.226 μονάδες και ο Nasdaq 1,94% στις 12.822 μονάδες
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων -πλην του Nikkei-, υπό το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα και του προβληματισμού για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και εν αναμονή της ανακοίνωσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 6,35% στις απογευματινές συναλλαγές, με τον δείκτη αναφοράς να κλείνει τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.
Στα μάκρο της ημέρας, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατέγραψαν βουτιά στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας το 2020, καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW κατέρρευσαν στο -39,3 το Μάρτιο από το 54,3 τον περασμένο μήνα, ενώ σημαντική επιδείνωση παρουσίασε και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών.
Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με πτώση έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,59% και διαμορφώθηκε στις 825,16 μονάδες, με τον τζίρο στα 65,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Viohalco, της Elvalhalcor και της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Lamda και της Jumbo.
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων