Το crowdfunding έχει «υπερφορτωθεί» ως όπλο πολέμου. Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων και ενός συνδέσμου της κεντρικής τράπεζας, θέτοντας μια νέα διάσταση στην παλιά τάση εξωτερικής χρηματοδότησης των συγκρούσεων. Το συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία που καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη την υποστήριξη μιας μάχης.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο όσον αφορά ξένους και πληθυσμούς της διασποράς που συνεισφέρουν σε συγκρούσεις. Πολωνοί μετανάστες προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν και πρόσφεραν χρήματα στη ρωσο-πολωνική σύγκρουση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί έκαναν το ίδιο στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο της δεκαετίας του 1930. Η τεχνολογία το έχει κάνει πιο βολικό. Οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων διαρκούν δευτερόλεπτα, όταν οι διεθνείς τραπεζικές πληρωμές χρειάζονται ημέρες. Εφαρμογές όπως το Apple Pay και το Venmo που ανήκει στην PayPal έχουν επίσης διευκολύνει την αποστολή χρημάτων.

Η Ουκρανία αγκάλιασε αυτές τις καινοτομίες με κάποια επιτυχία. Λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Ρώσων στη χώρα τον περασμένο μήνα, ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Μιχαίλο Φεντόροφ, δημοσίευσε στο Twitter διευθύνσεις κρυπτογραφικών πορτοφολιών στις οποίες οι άνθρωποι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν δωρεές. Περίπου 64 εκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει σε διάφορους λογαριασμούς από την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία κρυπτογράφησης Elliptic. Ένας ιστότοπος που διαχειρίζεται η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, η οποία δέχεται το Google Pay μεταξύ άλλων μεθόδων πληρωμής, έχει λάβει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια για τον στρατό και τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ωστόσο, οι ψηφιακές δωρεές θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. Είναι αλήθεια ότι θα είναι πιο δύσκολο για τη Ρωσία να συγκεντρώσει παγκόσμιους πόρους, δεδομένου του πλήθους των δυτικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν. Αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τη Μόσχα να προσπαθήσει. Το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει τύχη σε χώρες που έχουν ευθυγραμμιστεί περισσότερο με αυτό, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ενώ οι αρχές των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τις εταιρείες ότι οι κυρώσεις αφορούν και κρυπτονομίσματα, αυτό δεν καλύπτει πλήρως τις συναλλαγές σε παραστατικό χρήμα όπως το κινεζικό γουάν.

Το 2003, η κυβέρνηση της Ερυθραίας συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει ένοπλες ομάδες που πολεμούν κατά της κυβέρνησης της Αιθιοπίας, μια σύγκρουση που οδήγησε σε παγκόσμιες κυρώσεις κατά της πρώτης, σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή οικονομικών Τέκιε Φεσεχατζιόν. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Ουκρανία χρησιμοποίησε τις τεχνολογικές εξελίξεις για να καταστήσει το crowdfunding πιο αποτελεσματικό. Η ψηφιακή χρηματοδότηση αλλάζει τη φύση του πολέμου, αλλά έχει δύο όψεις.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners