Ένα ακόμα σαρωτικό κύμα κυρώσεων ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας σήμερα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με συντονισμένα μέτρα που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την ρωσική οικονομία.
Την ώρα που οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και εκατομμύρια εκτοπίζονται, η Δύση προσπαθεί να δώσει τη δική της «απάντηση» αναγκάζοντας τον Πούτιν να τερματίσει τις επιχειρήσεις.
Θα επωφεληθούμε από τις κυρώσεις
Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις, ο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι δυτικές κυρώσεις είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να ενισχύσει την τεχνολογική και οικονομική της κυριαρχία.
«Τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι εκεί που οι Δυτικοί επέβαλαν περιορισμούς εναντίον μας, αποκτήσαμε νέες αρμοδιότητες και αποκαταστήσαμε τις παλιές σε νέο τεχνολογικό επίπεδο», είπε ο Πούτιν πριν από τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε προς την ενίσχυση της τεχνολογικής και οικονομικής κυριαρχίας», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και μάλιστα «θα αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, περισσότερες ευκαιρίες να νιώθουν ανεξάρτητοι, αυτάρκεις και τελικά να επωφεληθούν [από αυτές], όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».
Το νέο κύμα κυρώσεων
Κομισιόν και Λευκός Οίκος προανήγγειλαν την Παρασκευή νέες κυρώσεις, οι οποίες εν πολλοίς συγκλίνουν στα εξής:
- Θα αφαιρεθεί από την Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να ανασταλούν τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και θα διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα.
- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.
Θα συνεχιστεί η πίεση στη ρωσική ελίτ που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους.
Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της G7
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε με στόχο τους φίλους του Πούτιν.
Η κίνηση αυτή «θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάντε Γέλεν την περασμένη εβδομάδα,, μετά από μία ψηφιακή διάσκεψη με τους ομολόγους της των χωρών-μελών της G7.
Επιπλέον μέτρα – Τέλος σε χαβιάρι βότκα και διαμάντια από τη Ρωσία
Διευρύνοντας τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει τις εισαγωγές βασικών ρωσικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της βότκας. Μάλιστα, θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει τις εισαγωγές από βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τα θαλασσινά, δηλαδή το χαβιάρι, το αλκοόλ και τα μη βιομηχανικά διαμάντια. Αυτή η κίνηση, είπε η Ουάσιγκτον, θα μπλοκάρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ρωσικά έσοδα και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν «χρηματοδοτούν» τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
«Δεν είναι τα τελευταία βήματα που κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο το πρωί της Παρασκευής. «Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.
Τα κρυπτονομίσματα, ο χάλυβας και οι ενεργειακές επενδύσεις
Λίγο αργότερα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωνε τον τέταρτο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση εναντίον του Κρεμλίνου, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί έχουν ήδη καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
«Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες είναι αποκομμένες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδεθούν τα brand τους με ένα δολοφονικό καθεστώς» υπογράμμισε και προανήγγειλε ένα νέο «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου».
Εκτός από τα προαναφερθέντα που συγκλίνουν με αυτά των ΗΠΑ, η Κομισιόν προωθεί μια επιπλέον σειρά μέτρων:
- Θα διασφαλιστεί ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. «Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης: Οι Ρώσοι ρευστοποιούν κρυπτονομίσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Θα απαγορευτεί η εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.
- Θα προταθεί η απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Η Διακήρυξη των Βερσαλλιών: Σε 3 άξονες η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό και τις διογκούμενες απειλές κατά της ασφάλειας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για να εδραιώσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία μας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο για το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσαμε σήμερα τρεις βασικές διαστάσεις: α) Ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων· β) Μείωση των ενεργειακών μας εξαρτήσεων· και
γ) Οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης» Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή διακήρυξη για τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης, οι ηγέτες της ΕΕ, που συνεδρίασαν 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες.
Κραυγή αγωνίας των Ολιγαρχών
«Δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να κλείσουμε την πόρτα, αλλά να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προασπίσουμε τη θέση της Ρωσίας σε αυτές τις αγορές, την οποία κάναμε τόσο πολύ καιρό να κατακτήσουμε».
Το μήνυμα του Ρώσου μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν στο Telegram εκπέμπει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων και έχει ένα σαφή αποδέκτη: Το Κρεμλίνο. Δύσκολα δε ο Πούτιν θα κλείσει τα αυτιά του σε αυτό, καθώς ο Ποτάνιν είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα – πολύ περισσότερο καθώς εκφράζει την αγωνία πολλών Ρώσων ολιγαρχών.
Ο μεγαλομέτοχος της Norilsk Nickel, της μεγαλύτερης παραγωγού κατεργασμένου νικελίου και παλλαδίου παγκοσμίως, και με σημαντική παρουσία και σε άλλα μέταλλα (χαλκός, κοβάλτιο, ασήμι, χρυσός, ιρίδιο, ρόδιο κ.λπ) δεν δίστασε άλλωστε να κάνει ένα παραλληλισμό που έχει ιδιαίτερη αξία για τους Ρώσους και για τον πρόεδρό τους. Κάτι τέτοιο, είπε, αναφερόμενος στο σενάριο ενός ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου με τη Δύση, «θα μας οδηγούσε πίσω στο 1917 και οι συνέπειες – μια έλλειψη εμπιστοσύνης διεθνώς για τη Ρωσία από τους επενδυτές – θα εξακολουθούσε να γίνεται αισθητή επί πολλές δεκαετίες»
SOS για χρεοκοπία
Παράλληλα, ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν στα ξένα νομίσματα για την πληρωμή των «κουπονιών» που αφορούν στο εξωτερικό χρέος της Ρωσίας (ύψους 480 δισ. δολαρίων, όπως είπε), μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατόχους του να απαιτήσουν όλο το ποσό και να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
Διαβάστε περισσότερα: Οι ολιγάρχες υψώνουν φωνή στον Πούτιν – Βαρύ το πλήγμα πολέμου και κυρώσεων
Latest News
Τέλος εποχής για τη «βασίλισσα» των draft Bud Light - Από ποια μπίρα έχασε τα σκήπτρα
H N1 βαρελίσια μπίρα στις ΗΠΑ είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στην τρίτη θέση και στα καταστήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Η Porsche holding προειδοποιεί για μείωση της συμμετοχής της VW έως και 20 δισ. ευρώ
Η VW ετοιμάζεται να εισέλθει στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο IG Metall τη Δευτέρα
Ζάκερμπεργκ: Πούλησε μετοχές αξία 2,2 δισ. δολαρίων
Ο Ζάκερμπεργκ πούλησε περίπου 4,6 εκατ. μετοχών
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
H Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρέασαν την αξιολόγηση της Moody's για το αξιόχρεο της χώρας
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα