Επιπλέον μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με επιστολή του στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, Επικρατείας κ. Α. Σκέρτσο, Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη. Το κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

«Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, βάζοντας στο κάδρο της στήριξης τα νοικοκυριά αλλά και τις πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η πολύ χαμηλή κίνηση της αγοράς, η παγωμένη ψυχολογία των καταναλωτών, οι πληθωριστικές πιέσεις και το αυξανόμενο μεταφορικό κόστος, «στραγγαλίζει» τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο στήριξής τους, με τα ακόλουθα μέτρα να αποτελούν ανάγκη:

1. Θέσπιση ρυθμίσεων και στους εναλλακτικούς παρόχους.

2. Ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για παλαιότερες οφειλές και κορονο οφειλές, καθώς οι 36-72 δόσεις, με τον μικρό αριθμό επιχειρήσεων που εντάχθηκαν,  αποδείχτηκαν ανεπαρκείς.

3. Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία δεν θα πρέπει να δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρήσεων. Θεωρούμε επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, έστω για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

4. Λειτουργία της αγοράς με ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού  εμβολιασμού ή νόσησης, τηρώντας όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να τονωθεί όσο το δυνατόν η αγοραστική κίνηση.

5. Για όσο διαρκεί η έκτακτη αυτή συγκυρία, να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη. Προτείνουμε, η δυστροπία του επιχειρηματία – μισθωτή να μην προκύπτει από την μη εμπρόθεσμη καταβολή ενός ενοικίου, αλλά από την μη καταβολή δύο συνεχόμενων ενοικίων στο τέλος του μήνα που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να καταβληθεί το δεύτερο συνεχόμενο ενοίκιο.

6. Τρίμηνη παράταση για την εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Καθώς για ακόμα μια φορά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κλυδωνίζεται και έχει ανάγκη στήριξης και παροχής οξυγόνου για να μην σβήσει από το χάρτη της αγοράς, παρακαλούμε θερμά για την θετική ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματά μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις