Κύμα πτωχεύσεων για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις «βλέπει» ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο OT FORUM, πριν από λίγες ημέρες. Ένα από τα βασικά αίτια, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η άνοδος του πληθωρισμού, η οποία δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά που θα φανούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, όπως εκτίμησε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα χειροτερέψουν πάρα πολύ τα πράγματα. Το 1/3 των επιχειρήσεων που λειτουργούν είναι νεκρές». Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δε θέλω να καταστροφολογήσω», αλλά πρόκειται για έναν «ασύμμετρο πληθωρισμό», ο οποίος χτυπάει κάποιες εταιρείες περισσότερο σε σχέση με άλλες, σημειώνοντας πως ωφελημένες είναι όσες εταιρείες  έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η εκτίμηση του ΜΕΡΑ 25 είναι πως «ένα 15-20% των πολιτών βλέπουν τα εισοδήματα να αυξάνονται», για να συμπληρώσει με νόημα ότι  «ένα 80% βρίσκονται σε κρίση που δεν έζησαν ούτε στα πιο βαριά μνημονιακά χρόνια», ενώ ακόμη πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι σε απόγνωση».

«Αμύθητα» κέρδη για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

«Σκληρή κριτική» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό άσκησε ο ίδιος σε σχέση με την αισχροκέρδεια στο ρεύμα και τον τρόπο που λειτουργεί η «ιδιωτική πλέον ξένη ΔΕΗ». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Μάλιστα εξήγησε ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες έχουν «αμύθητα κέρδη», τα οποία δε φορολογούνται.

Ακόμη, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της απολιγνιτοποίησης, για να συμπληρώσει πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει ένα μονοπώλιο» να κερδίζει πάνω από τα όρια και η κοινωνία να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το ζήτημα των τιμών και το ολιγοπώλιο

Επίσης, έκανε λόγο και για hegde funds, τα οποία αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις κρατούν, με σκοπό να αυξηθούν και άλλο οι τιμές.

Επιπρόσθετα, άσκησε σκληρή κριτική στους 4 ιδιώτες παρόχους ρεύματος που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταφέρθηκε και κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέροντας ότι το 2018 δημιουργήθηκε το ζήτημα του χρηματιστηρίου Ενέργειας. Όμως παρατήρησε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις παίχτες άντε και η ΔΕΗ πέντε» και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι καφενείο και όχι χρηματιστήριο».

«Μαγειρέματα»

Όταν ξέρεις ότι η μέγιστη τιμή ενός προϊόντος είναι αποτέλεσμα τεσσάρων ή πέντε είναι μάθημα για το τι δεν πρέπει να αφήνει να γίνεται το κράτος, τόνισε.

Σχετικά με τα υπερκέρδη, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες έχουν λογιστές, οι οποίοι είναι σε θέση να…αποκρύψουν και μάλιστα με νόμιμο τρόπο τα υπερκέρδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αντίστοιχο «σήμα» στη ΔΕΗ.

Ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 δήλωσε σίγουρος ότι υπάρχουν τεράστια κέρδη των εταιρειών, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μαγείρεμα».

Πώς πρέπει να γίνει η πράσινη μετάβαση

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 διατύπωσε μία πρωτότυπη πρόταση περί της ανάγκης για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο πράσινης μετάβασης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός τέτοιου σχεδίου, ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για ένα «ενιαίο πλάνο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», το οποίο θα περιλαμβάνει ένα επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκδίδοντας ομόλογα 500 δισ. ευρώ για κάθε έτος και συνολικά για 4 χρόνια.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει απλώς να πει ότι θα τα στηρίξει, κάνοντας αγορές. Με αυτόν τον τρόπο «σκας τις φούσκες, όπως αυτήν των ακινήτων», ανέφερε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύνδεση κατώτατου μισθού με πληθωρισμό

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή  μήνα με το μήνα, συμπληρώνοντας ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένη και δε θα πρέπει να είναι απόφαση του όποιου πρωθυπουργού. Όπως είπε: «Ο ρεαλισμός λέει το εξής: Όταν έχεις χαμηλή αγοραστική αξία πρέπει να αυξηθεί ο μισθός, αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή», κάτι το οποίο θα λειτουργήσει υπέρ του γενικού συμφέροντος της ελληνικής οικονομίας.

Πόσο αντέχει η οικονομία

Σε ερώτηση σχετικά με το αν αντέχει κάτι τέτοιο η οικονομία, αλλά και οι επιχειρήσεις, ο ίδιος απάντησε «Η οικονομία δε μπορεί να αντέξει τη μη αυτόματη αναπροσαρμογή». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στην αγορά εργασίας, ώστε να εφαρμόζονται οι όποιες αποφάσεις, τονίζοντας παράλληλα πως είναι πολύ σημαντική και η άνοδος των επιδομάτων, ιδιαιτέρως σε αυτή τη συγκυρία. Έδωσε και ως παράδειγμα τα αναπηρικά επιδόματα, η μη σωστή απόδοση των οποίων θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την οικονομία, πέραν του κοινωνικού αντίκτυπου.

Τι πρέπει να γίνει στην Ουκρανία

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ίδιος διατύπωσε τη θέση πως η Δύση θα πρέπει να τα βρει με τον Πούτιν. Παράλληλα, στηλίτευσε  την πολιτική Μπάιντεν, όπως και την αρχική άστοχη τοποθέτησή του περί αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία, ενώ είπε πως «όποτε οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αλλαγή καθεστώτος σε ξένη χώρα, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν ή τη Λιβύη, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Έκανε λόγο για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα μας κάνει «να ζούμε με συνείδηση απέναντι στον ουκρανικό λαό. Έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν». Για αυτό σημείωσε, ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση πυρός και απόσυρση στρατευμάτων και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να αποδείξει ότι είναι ηγέτης που θέτει και τα μέσα και τον στόχο. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η πρότασή του για να «κοιμάμαι ήσυχα τα βράδια» είναι να υπάρξει «ειρήνευση και απόσυρση στρατευμάτων», με επιστροφή στην προ 24ης Φεβρουαρίου κατάσταση, με την Ουκρανία όμως να βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News