Η επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στη Κύπρο πέραν της… εξαγωγής Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της ανάληψης κοινών συνεργασιών στη Μεγαλόνησο έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα που ας μην περάσει απαρατήρητος.

Το νέο τοπίο των ερευνών και οι «πράσινες» δεσμεύσεις

Το νέο ευέλικτο πλαίσιο σχετικές  έρευνες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αποσαφηνίσει ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε.

«Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επιτάχυνση των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις έξι παραχωρήσεις της χώρας μας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών Energean Μαθιός Ρήγας και Ελληνικά Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τονίσει την αναγκαιότητα της έρευνας για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την μετάβαση της χώρας προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Ο πρωθυπουργός επανειλημμένως υπογράμμισε πως οι στόχοι της «πράσινης» μετάβασης παραμένουν και η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού σχεδιασμού και συστήματος θα είναι οι ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος χαρακτήρισε «εναλλακτική διαδρομή» την χρήση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο απαιτείται και ρεαλισμός μετά τις ανατροπές που έχει προκαλέσει στην ενεργειακή ασφάλεια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως προς τον τρόπο επίσπευσης των διαδικασιών των ερευνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας  Σκρέκας σημείωσαν πως  τα έργα στις έξι παραχωρήσεις θα αναβαθμιστούν σε «έργα εθνικής σημασίας», θα προωθηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για την άρση διοικητικών εμποδίων στην αδειοδότηση και θα δημιουργηθεί task force για την εποπτεία των ερευνητικών προγραμμάτων. Ως προς την ταμπακέρα… ΕΛ.ΠΕ και Energean τραβάνε μπροστά για τις πρώτες γεωτρήσεις, ενώ άγνωστες παραμένουν οι βουλές των πολυεθνικών TotalEnergies και ExxonMobil…

Η Περιπέτεια της ΛΑΡΚΟ

Δεν έχει τέλος το σήριαλ της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.  Με ορατό τον κίνδυνο οι δίδυμοι διαγωνισμοί να κηρυχτούν άγονοι _ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «ενεργή» παραμένει μόνο η  κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ  και AD Holdings από τους έξι «παίκτες» που είχαν προκριθεί στη Β΄ φάση _ το υπουργείο Οικονομικών δίνει εκ νέου εξάμηνη παράταση στην   ειδική  διαχείριση  της νικελοβιομηχανίας ΛΑΡΚΟ  ώστε να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έτσι ο ειδικός διαχειριστής θα παραμείνει – εκτός νεωτέρας – έως τις  7 Οκτωβρίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, πριν από δύο εβδομάδες πήρε παράταση για τις 5 Μαΐου και  η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και για τους δύο διαγωνισμούς (της Ειδικής Διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ). Πάντως, ένα από τα «αγκάθια» για την  εξέλιξη των διαγωνισμών διευθετήθηκε με την υπογραφή προ ημερών της τροποποιημένης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και την απόθεση αποβλήτων, αν και οι …κακές γλώσσες αναφέρουν ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ετοιμάζονται για προσφυγές. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης με ότι αυτό σημαίνει για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που είχε λάβει κατά παρελθόν η ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό Δημόσιο και την  ικανοποίηση των πιστωτών της.

Τιμές και Προμήθειες

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μπορεί να βρίσκεται στα πάνω της αυτή την περίοδο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν οι επόμενοι μήνες θα έχουν επίσης θετικό πρόσημο. Η εκτίναξη των τιμών στα οικοδομικά υλικά, οι ελλείψεις που αυξάνονται, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και το ενδεχόμενο της ανόδου του κόστους χρήματος εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων προκαλούν καρδιοχτύπι σε developers και εργολάβους. «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το κόστος και το χρόνο αποπεράτωσης μίας επένδυσης» λέει κορυφαίος επενδυτής με χαρτοφυλάκιο 450 εκατ. ευρώ και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και στην προκειμένη περίπτωση πριν αναγκαστούν να χρυσοπληρώσουν την ζάχαρη φροντίζουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Άλλωστε στην επιτυχία, ή στην αποτυχία, κρίσιμος παράγοντας είναι ο χρόνος. Έτσι ο ιδιοκτήτης βιομηχανίας αναψυκτικών έσπευσε και «φόρτωσε» ζάχαρη πέρσι, όταν κόστιζε 32 λεπτά, με αποτέλεσμα σήμερα που έχει φθάσει πλέον το 1 ευρώ, να αφήνει τις πίκρες για άλλους.

Αργά αντανακλαστικά

Αργά φαίνεται ότι είναι τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποια βασικά ζητήματα πολιτικής, αλλά και οικονομικής αιχμής. Εδώ και πολλές ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σηκώνει το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών για τους ιδιώτες του ρεύματος, αλλά το ΚΙΝΑΛ έκανε πιο γρήγορα το ορθό βήμα. Τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης κατέθεσε αίτημα προς τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για επείγουσα πρόσκληση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σχεδόν σε κάθε τοποθέτησή του για την κωλλυσιεργεία της κυβέρνησης να βρεθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών, υπό την δικαιολογία ότι τα αναζητεί η ΡΑΕ, εντούτοις οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν μια μέρα αργότερα από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Καστανίδη το αντίστοιχο σχετικό αίτημα κλήσης της ΡΑΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως: Η ΔΕH και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας από το 2020 εφαρμόζουν μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των καταναλωτών, με ακραία φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών και με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους εις βάρος όλων των καταναλωτών, από την οποία προκύπτουν υψηλά λειτουργικά κέρδη, όπως τα 871,7 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ το 2021 και τα υπερκέρδη των άλλων παρόχων. Πάντως, οι εντυπώσεις χάθηκαν…

Χρονική Παράταση

Απομακρύνεται, τουλάχιστον για το καλοκαίρι, η έναρξη της διαδικασίας για τη διάθεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πουληθεί σε πρώτη φάση το 20% από το 40% των τίτλων που κατέχει σήμερα στο συστημικό όμιλο. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η επιστροφή της τράπεζας σε πλήρη κανονικότητα, προϋποθέτει και την ελαχιστοποίηση των ποσοστών του Δημοσίου. Και στην περίπτωση της ΕΤΕ το 40%, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν πως παίζεται το επενδυτικό παιχνίδι, βγάζει μάτι.

Φυσικά βιασύνη δεν υπάρχει για το θέμα, ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να δρομολογηθεί. Άλλωστε ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την αποεπένδυσή του από τους συστημικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί άμεσα, η σχετική προετοιμασία για το πακέτο της Εθνικής, δύσκολα θα ξεκινήσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Κι αυτό διότι οι συνθήκες στις αγορές σήμερα είναι απαγορευτικές για την πώληση ενός τόσο μεγάλου αριθμού μετοχών. Εκτός κι συμβεί κάτι συγκλονιστικό και η όρεξη για τέτοιου μεγέθους επενδύσεις επιστρέψει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories