«Εάν μπορέσαμε και πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, Έβρου, πολέμου, εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε 8 χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών». Tάδε έφη ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας, στη Νίκαια, με θέμα την κοινωνική πολιτική και την ισότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία στο 12,8% από το 17,2%, που την παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019. Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν θα είμαι ικανοποιημένος έως ότου αυτό το ποσοστό πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Επανέλαβε ακόμη ότι την 1η Μαΐου θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, «γιατί το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να διανέμεται δίκαια όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους».

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια

Λίγες ημέρες πάντως πριν από την οριστικοποίηση του νέου κατώτατου μισθού, τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν». Δικαιολογημένη αλλά περίεργα διατυπωμένη, η ερώτηση της δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού προς τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος – προς ώρας – παραμένει «σφίγγα» για το ποσοστό της αύξησης που θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Κύριε υπουργέ, επτά δέκα», προσπαθεί η ρεπόρτερ να τον αιφνιδιάσει και να εκμαιεύσει την είδηση, υπονοώντας τα 710 ευρώ ως προς το ύψος του νέου μισθού.
«Εννιά παρά δέκα», απαντά ο κ. Χατζηδάκης δείχνοντας το ρολόι του…

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Εργασίας σε κάθε συνέντευξή του επαναλαμβάνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, η αύξηση του κατώτατου μισθού να εξυπηρετεί δύο ανάγκες:

-Πρώτον, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τω επιχειρήσεων.

-Και δεύτερον, την στήριξη των εργαζόμενων.

Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η θέση του υπουργού Εργασίας πως η τελική απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τρία πράγματα: τον πληθωρισμό, την ανταγωνιστικότητα και το ύψος της αύξησης που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Έντονη κινητικότητα για το νέο ΕΣΠΑ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί εντός του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθότι η πολιτική ηγεσία επιθυμεί πάση θυσία να «τρέξει» το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ. Οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της Κομισιόν, προκειμένου να καταλήξουν στα τελικά κριτήρια σε ό,τι αφορά την πρώτη πρόσκληση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πηγή της στήλης «τα draft πηγαινοέρχονται».  Αρχές καλοκαιριού αναμένεται να «τρέξει» η πρώτη πρόσκληση  και στόχος είναι να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το νέο πρόγραμμα μέσα στον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» στην κυβέρνηση για να δοθούν οι απαραίτητες ενισχύεις και μέσω ΕΣΠΑ.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το τρίπτυχο ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης– Αναπτυξιακός Νόμος θα δώσει αρκετή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην ελληνική ανάπτυξη και για το 2022.

Υψηλές επισκέψεις

Συνωστισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Ρεβυθούσα. Ύστερα από τις πρόσφατες επισκέψεις της Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σειρά παίρνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις 09.30 θα περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG.

Oι επισκέψεις όμως δεν σταματούν εδώ… Όπως πληροφορείται η στήλη, στις 2 – 4 Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα και η βασιλική οικογένεια του Βελγίου, η οποία επίσης θέλει να δει από κοντά τον τερματικό σταθμό LNG. Πώς εξηγείται το ενδιαφέρον; Ένας εκ των μετόχων του ΔΕΣΦΑ είναι και η η Fluxys, η εταιρεία – διαχειριστής του βελγικού συστήματος αερίου.

Η κοσμοσυρροή που παρατηρείται, αναδεικνύει τη σημασία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που οξύνθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αγωνία

Ασφυκτικές πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει βάλει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών καθώς παραμένουν παγωμένες πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, όπως το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι ρυθμίσεις για τα πράσινα πιστοποιητικά (Εγγυήσεις Προέλευσης) κ.ά.
Ο λόγος που το Υπουργείο Οικονομικών αγωνιά είναι διότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποτελούν νομοθετικά ορόσημα για το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου η χώρα να λάβει τα 4 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ θα πρέπει πριν τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει και τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή τις εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις, τις εγκρίσεις κανονισμών, τις αναγκαίες αναφορές κλπ. Γι΄ αυτό άλλωστε, στο…παρά πέντε, το ΥΠΕΝ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρεις εταιρείες, GranThornton, PricewaterhouseCoopers (PwC) Business Solutions και Διαδικασία Α.Ε., για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ.

Δικαιοσύνη fast track

Για να διευκολυνθούν επενδυτικά projects, που συνήθως σκαλώνουν στη δικαιοσύνη, ξεκίνησε η λειτουργία ειδικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Ποιο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους; Εχουν αποκλειστικό αντικείμενο θέματα ενέργειας, επικοινωνιών και γενικά διαφορές αναπτυξιακού τύπου.

Στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της Δικαιοσύνης βρίσκονται πάντως ήδη στο «μικροσκόπιο» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κλιμάκιό της βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με ειδική αποστολή: Μετράει τον βαθμό αποτελεσματικότητας, ως προς την απόδοση της Δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό κάνει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε δικαστικές δομές. Το πλέγμα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι μείζον…

Tα μηνύματα από ένα συνέδριο

Τετραπλό ήταν το μήνυμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε χθες: 1) Η επικράτηση Τσίπρα είναι απόλυτη. 2) Το άνοιγμα στην (όποια) εσωκομματική αντιπολίτευση ειναι υπαρκτό αλλά περιορισμένο 3) Η προσπάθεια προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, αν και χωρίς ανταπόδοση προς το παρόν 4) Η διεύρυνση θα είναι πολυποίκιλη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νίκου Κοτζιά.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories