Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν στην Ελλάδα. Τι εννοούμε;

Όπως δείχνει το δεύτερο μέρος της έρευνας της Διανέοσις «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2022», η πλειονότητα των Ελλήνων (58,3%) εξακολουθεί να προτιμά «μια δουλειά με μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά σταθερότητα» από «μια δουλειά με μεγάλες αποδοχές, μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια».

Είναι μια προτίμηση λίγο – πολύ σταθερή τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο» -είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχουμε καταγράψει από το 2016, όταν αρχίσαμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση (τότε το ποσοστό ήταν 24,4%). Μια δουλειά στο Δημόσιο είναι πλέον η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων!

Σύνταξη πριν από τα 60

Επιπλέον, η πλειονότητα των Ελλήνων (55,4%) εξακολουθεί να πιστεύεi ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη.

Όσον αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης, 1 στους 3 (34%) πιστεύει ότι “η σύνταξή του είναι εξασφαλισμένη” (από 43,1% το 2019). Στους άνω των 65 (για τους οποίους η έννοια της λέξης “εξασφαλισμένη” στην ερώτηση πιθανότατα είναι διαφορετική), το ποσοστό είναι 52%. Είναι αξιοσημείωτο ότι 1 στους 5 συνταξιούχους θεωρεί ότι η σύνταξή του δεν είναι εξασφαλισμένη.

Από τους Έλληνες που εργάζονται, πάντως (μόλις το 47,7% του δείγματος), μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο. Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και ένα πολύ υψηλό 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Eργασία στο εξωτερικό

Και πώς άλλαξε η εργασιακή κατάσταση των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας; Το 39,1% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα “έχουν χειροτερέψει”.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον ικανοποιητικό για τους Έλληνες εργαζόμενους. Πράγματι, το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι «θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες». Το 38,1% του γενικού πληθυσμού, μάλιστα, επιλέγουν την απάντηση «σίγουρα ναι».

«Θα μεταναστεύατε στο εξωτερικό αν βρίσκατε δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες.

_______________________________________

Η στρατηγική στον δρόμο προς τις κάλπες

Με ποιο τρίπτυχο θα πορευθεί προς τις κάλπες η κυβέρνηση; Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη στο Μαξίμου, το τρίπτυχο αυτό προσδιορίζεται από τους εξής άξονες: α) ψηφιοποιημένο κοινωνικό κράτος, β) πράσινη ενέργεια και γ) ανάπτυξη. Το παραπάνω πλαίσιο, όπως και το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο της ΝΔ, που θα γίνει στις 6-8 Μαΐου.

________________________________________

Εθνική: Μέσω ρυθμίσεων η μείωση του δείκτη NPE κάτω από το 6%

Πλώρη για την επιστροφή του δείκτη καθυστερήσεων πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2% βάζει η Εθνική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της για τη συρρίκνωση των προβληματικών της χαρτοφυλακίων.

Ο στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτω από τα 1,8 δισ. ευρώ ή 6% επί του συνόλου των δανείων του ομίλου, πριν το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Frontier II, μέσω της οποίας αποενοποιούνται επισφάλειες της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, με τη χρήση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

Αυτές αφορούν χρηματοδοτήσεις όλων των κατηγοριών πίστης. Είναι δάνεια επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, καθώς και χορηγήσεις λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά), ενώ μεγάλος μέρος τους συνοδεύεται από εξασφαλίσεις.

Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ.

______________________________________

Ψηφίζουν λευκό

Λευκό προτίθεται να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή το 37,65% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν. Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν θα ψηφίσει το 33,40%, ενώ την αποχή επιλέγει το 28,96%. Το παραπάνω αποτέλεσμα προκύπτει από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διοργάνωσε το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, με τη συμμετοχή περίπου 215.000 υποστηρικτών του Μελανσόν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories