Τι θα γίνει λοιπόν αν δεν τα βρουν οι Ευρωπαίοι; O Kυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε χθες από το Ηράκλειο «ότι η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Διότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του».
Σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας σε εκατομμύρια νοικοκυριά που εδώ και αρκετούς μήνες πλήττονται σφόδρα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά δημοσιονομικό «παράθυρο» εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% (από 13% σήμερα) σε βασική είδη διατροφής, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.
Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στην τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, πιστοποιούν το πρόβλημα και την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα η ελληνική κυβέρνηση ναι μεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μονομερώς (δηλαδή χωρίς πρώτα να λάβει έγκριση από την Επιτροπή) σε μείωση του συντελεστή στο 6% από 13% που είναι σήμερα αλλά λόγω του ότι βρίσκεται η χώρα σε ενισχυμένη επιτήρηση θα πρέπει να αιτιολογήσει το δημοσιονομικό χώρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, «επειδή και για εφέτος υπάρχει ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες υπάρχει μία ελαστικότητα όχι όμως ασυδοσία».
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ .
___________________________________________________
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός και για τη στάση που τήρησε η χώρα μας στο Ουκρανικό:
«Να μιλήσω λίγο σήμερα και να επιμείνω σε αυτό το οποίο ονομάζω πατριωτισμό της ευθύνης. Μια κρίσιμη επιλογή που ενδυναμώνει τη θέση της χώρας σε ένα ολοένα και πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον και η οποία δικαιώνεται όχι μόνο στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, αλλά και μεταξύ των συσχετισμών ανάμεσα στο δυτικό κόσμο, όπως αποδεικνύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία… Για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο θέμα αρχής όταν μια χώρα εισβάλλει ένοπλα και αιματοκυλά μία άλλη και δολοφονούνται εν ψυχρώ γυναίκες, παιδιά. Είδατε τις αποκρουστικές σκηνές στους δείκτες των τηλεοράσεών μας. Δεν είναι ούτε μόνο θέμα δημοκρατικής τάξης, καθώς ένα αυταρχικό καθεστώς επιχειρεί να επιβληθεί σε μία άλλη κυβέρνηση μιας άλλης χώρας, νόμιμα εκλεγμένη.
Στο ερώτημα “τι στάση θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα”, απαντούν τα λόγια του Εθνάρχη μας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, όταν ο Γερμανός Πρέσβης το 1915 του ζήτησε, ζήτησε από την Ελλάδα, να υπαναχωρήσει από την τότε συμμαχία μας με την Σερβία. Να σας θυμίσω τι απάντησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος: “Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία”.
Η θέση μας, λοιπόν, είναι καθαρή, γιατί καθαρή είναι και η ιδεολογία μας. Είμαστε με την πλευρά του αμυνόμενου και της ειρήνης ή είμαστε με την Ουκρανία. Γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και ξέρουμε να δινόμαστε γι΄ αυτήν.
Την ίδια ώρα που θέλουμε σταθερότητα και συνεργασία και ναι, ναι είμαστε με τη δύση, ακριβώς γιατί είμαστε μέρος της και είμαστε μέρος του πολιτισμού της. Μην περιμένετε, λοιπόν, από μένα μισόλογα. Είμαστε με την ελευθερία. Είμαστε με τη δημοκρατία. Είμαστε με την ειρήνη».
____________________________________________________
Στο Ηράκλειο συνάντησα τον Κωνσταντίνο
«Ο Κωνσταντίνος Εφραίμ Τσαγκατάκης, εκ γενετής τυφλός, πηγαίνει σε σχολεία και μιλά στους μαθητές για τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει.
Μου είπε ότι θέλει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα ότι το διαφορετικό ίσως δεν απέχει τόσο πολύ από εκείνα. Και ότι δεν υπάρχει λόγος να το φοβούνται.
Με γνώρισε με τον δικό του τρόπο. Θα είμαι δίπλα του όπως μπορώ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram ο Kυριάκος Μητσοτάκης.
_____________________________________________________________________
Η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, «το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία». Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία».
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η σημασία της περιοχής και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ». Αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε μάλιστα αρκετά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – με τον Ρώσο πρέσβη να διαμαρτύρεται ήδη τον Ιανουάριο για την αποστολή μεγάλου αριθμού όπλων στην Ουκρανία, συμπληρώνει ο συντάκτης. «Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Αμερική, η Ελλάδα θέλει φυσικά να οχυρωθεί απέναντι στην πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Αθήνα θεωρεί απρόβλεπτη, αναθεωρητική και απειλητική. Ακριβώς επειδή η νεο-οθωμανική ρητορική του Ερντογάν επισκιάζεται επί του παρόντος από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρεί λιγότερο απειλητική την Τουρκία», σχολιάζει ο ανταποκριτής της FAZ στην Ελλάδα, Mίχαελ Μάρτενς.
______________________________________________
Ο κομβικός ρόλος των ΑΠΕ για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
«Λυπημένος» που αφήνει την Ελλάδα έπειτα από έξι χρόνια δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, νοσταλγώντας ήδη το ελληνικό καλοκαίρι. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ικανοποιημένος για τα όσα πέτυχε, σε σχέση και με τα συμφέροντα της χώρας του, μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα σιδηράς δέσμευσης στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ως αδιαπραγμάτευτες, απέναντι και στη ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με τα ελληνικά νησιά. Σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα είναι αναβαθμισμένος, ενώ επεσήμανε και τα σημαντικά βήματα της Αθήνας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι εξαιρετικά σημαντικός και για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία:
«Το φιλικό μήνυμα προς τους επενδυτές έχει σταλεί, το έχει μεταδώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται στην Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση είναι πολλές. Η Ελλάδα αξιοποιεί το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιό της, τις μοναδικές σχέσεις της, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις χώρες του Κόλπου, με την Ινδία. Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον αυτής της σχέσης και τι πρόκειται να δούμε. Είμαι πολύ περήφανος για τη θεμελίωση, στην οποία βοήθησα τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, αλλά πιστεύω ότι τα καλύτερα θα έρθουν».
___________________________________________________________
«Κομάντος οι ελληνικές επιχειρήσεις»
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν κομάντος» και θα καταφέρουν να επιβιώσουν και από αυτή την κρίση, δήλωσε στα «Νέα» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζει, θα βοηθήσουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που μεταξύ άλλων θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των υποδομών στη χώρα.
Ερωτηθείς για την επένδυση στην ΙΟΝ και για το πώς κατάφερε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «ναι» ο επιτυχημένος επιχειρηματίας δήλωσε: «Ενα deal δεν είναι μόνο το τίμημα. Η πτυχή αυτή αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συμφωνία των δύο πλευρών. «Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας».
Latest News
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία