«Τελικά ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός», σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου παρουσιάστηκαν οι αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον στους πολίτες.

«Πρόοδος, -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα… Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες “αλλάξτε το κράτος”, αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πρωτίστως κοινωνική πολιτική, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό πολιτική με κοινωνικό πρόσημο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις σημαντικότερες δράσεις:

Νέος αριθμός εξυπηρέτησης 1555. Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του εξυπηρέτησε πάνω από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Πάνω από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες αναπτύχθηκαν από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν διενεργηθεί πάνω από 260 εκατομμύρια συναλλαγές.

Ηλεκτρονικά ραντεβού. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχή της πανδημίας και διατηρήθηκε στη συνέχεια, καταργώντας τις ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και διευκόλυνε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

Υπηρεσίες myEFKAlive και το myOAEDlive. Η υπηρεσία αυτή αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο των Φορέων. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ή ανάπηρους συμπολίτες κ.λπ. Πάνω από 12.000 τηλεδιασκέψεις τους τελευταίους 8 μήνες.

Χρήση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ και μέσω των ΚΕΠ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΚΕΠ.

Eκστρατεία πειθούς για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη

Κυκλοφορεί στην αγορά ότι μετά την TotalEnergies και η αμερικανική Exxon Mobil φέρεται να μην είναι «ζεστή» στην προοπτική παραμονής της στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με τα στελέχη της κοινοπραξίας. Η ΕΔΕΥ στις επαφές αυτές αναμένεται να επιδοθεί σε επιχείρηση πειθούς, καθώς θεωρεί ότι η θαλάσσια περιοχή με βάση τα γεωλογικά δεδομένα έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Για την ΕΔΕΥ, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξερεύνηση των στόχων της Κρήτης και θεωρούν εφικτό τον στόχο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την περασμένη εβδομάδατα ακόλουθα μηνύματα για την επανεκκίνηση των ερευνών ενόψει των αναγκών για την ενερεγειακή επάρκεια της χώρας που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: Επιτάχυνση του προγράμματος για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων και αναβάθμιση των έργων για την έρευνα υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας.

Πυρετός συσκέψεων

Το αντίδοτο στην εκτίναξη των ενεργειακών τιμών αναζητούν στην κυβέρνηση, καθώς κρατούν μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Σε απανωτές συσκέψεις, οι υπουργοί Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, αναζητούν μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.

Οι εισηγήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα. Τα όσα ακούγονται και γράφονται πάντως για το τι θα περιλαμβάνει η δέσμη των μέτρων δεν επιβεβαιώνονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τον Μάιο.

Πράσινο φως για στρατηγικές επενδύσεις άνω του 1,2 δις.

Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ ενέκρινε την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 410 νέες θέσεις εργασίας. Τα έργα αναλυτικά:

Data Centers – Microsoft

H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως. Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.

Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου) – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ) καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας. Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.

«Να μη γίνει κούγκι»…

«Να μη γίνει κούγκι». Αυτή ήταν η ευχή κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως πληροφορείται αξιόπιστη πηγή της στήλης. Ο ίδιος άνθρωπος θεωρεί ότι υπάρχει ένταση μέσα στους κόλπους του κόμματος, μετά την απόφαση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για ανάδειξη τόσο του προέδρου όσο και μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Μάλιστα, «βλέπει» ότι η πόλωση έχει περάσει και στα social media, κάτι το οποίο δε μπορεί να σταματήσει, με το πάτημα ενός κουμπιού. Πάντως, η άσκηση οξείας κριτικής από στελέχη της «Ομπρέλας» θεωρούνται δεδομένες κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το τέλος του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την έναρξη της σημαντικής ενίσχυσης των ποσοστών του κόμματος, ενώ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταφύγει σε κάλπες, κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, υπό το βάρος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories