Στην τελική ευθεία για μία ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση έχει εισέλθει η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022», που θα διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου. Η 27η διοργάνωση της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω κορωνοϊού, επιστρέφει «ζωντανή» και έτοιμη να καλωσορίσει και πάλι τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα στους χώρους του Athens Metropolitan Expo και να καταγράψει νέα ρεκόρ συμμετοχών και επισκεπτών.

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια ζωής καθώς για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες της το 1969 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Η τελευταία έκθεση, η «Ποσειδώνια 2018», ήταν η μεγαλύτερη από άποψη εκθεσιακού χώρου. Υποδέχθηκε 2.009 εκθέτες από 92 χώρες και περιοχές και την παρακολούθησαν 23.527 επισκέπτες από 104 χώρες. Συνολικά την έκθεση παρακολούθησαν 39.485 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκθετών, επισκεπτών και εκπροσώπων των ΜΜΕ. Η έκθεση είχε 22 εθνικά περίπτερα και εκτιμάται ότι συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων από τους κατασκευαστές περιπτέρων, μέχρι εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων, κ.λ.π.

Επίσης πάνω από 10.000 επαγγελματίες εκτιμάται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για τα «Ποσειδώνια» και μένουν περί τις επτά ημέρες οι εκθέτες και περί τις τέσσερις ημέρες οι επισκέπτες, με προφανή και τα ευρύτερα οφέλη προβολής της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για συνεδριακό τουρισμό και διακοπές.

Η φετινή έκθεση εκτείνεται σε ένα συνολικό εκθεσιακός χώρο αυξημένο κατά περίπου 7,5% σε σχέση με την τελευταία διοργάνωση.

Οι συμμετοχές

Ηδη, 1.500 εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην Εκθεση, ενώ τα εθνικά περίπτερα συνεχίζουν να δηλώνουν τις εταιρείες που θα φιλοξενηθούν στους χώρους τους, επομένως αναμένουμε η σχετική λίστα εταιρειών-εκθετών να εμπλουτιστεί περαιτέρω, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ.

Μέχρι στιγμής εκθέτες από 85 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμέτοχή τους, ενώ θα δώσουν το «παρών» 24 εθνικά περίπτερα, ανάμεσά τους και περίπτερα από όλες τις χώρες της Απω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Σιγκαπούρη), οι οποίες παρά τις αντίξοες συνθήκες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Ειδικά από την Κίνα, όπου εφαρμόζονται τοπικά lockdown, οι διοργανωτές σημειώνουν ότι θα είναι παρούσες οι μεγάλες ναυπηγικές μονάδες και ο Κινεζικός Νηογνώμονας, ενώ θα απουσιάζουν ορισμένες μεσαίου και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού. Τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας θα ξεπερνούν το 60% παλαιότερων αντιπροσωπειών.

Ισχυρή θα είναι και η παρουσία των ΗΠΑ, με 63 εκθέτριες εταιρείες, αριθμό που συνιστά αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το 2018.

Τα θέματα

Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των συνεδρίων των «Ποσειδωνίων 2022» θα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στη ναυτιλία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εκρηκτική άνοδος των αγορών χύδην ξηρού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις και ο τρόπος με τον οποίο αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία, ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 κ.λπ.

Η διεθνής έκθεση «Ποσειδώνια» τελεί υπό την αιγίδα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η νέα πρόεδρος της οποίας, Μελίνα Τραυλού, έχει στείλει ήδη από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, τον περασμένο Φεβρουάριο, το δικό της μήνυμα στήριξης στη διοργάνωση των «Ποσειδωνίων 2022»: «Η καθιερωμένη παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες ναυτιλιακή έκθεση των “Ποσειδωνίων” επιστρέφει φέτος, μετά από 4 έτη απουσίας λόγω της πανδημίας, με ισχυρές βάσεις, ώστε όχι μόνο να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και να τις υπερβεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα