Τη μεγάλη αποστροφή του κινδύνου επιβεβαίωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό κλίμα της Παρασκευής υποκύπτοντας τόσο στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, όσο και στις κινήσεις μείωσης ρίσκου.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 859,38 μονάδες, με τον τζίρο να περιορίζεται στα 85 εκατ. ευρώ.

Σαθρή η απόσταση ασφαλείας

Σήμερα η αγορά επιβεβαίωσε ότι η απόσταση ασφαλείας από τις 850 μονάδες ήταν σαθρή, κλείνοντας εκ νέου κοντά της, αλλά και ότι η ανάκτηση των 870 μονάδων είναι πολύ δύσκολη, όπως φάνηκε και την Παρασκευή. Οι 870 μονάδες έχουν βάλει δύο φορές στοπ στους αγοραστές, παρά το δυναμικό ανοδικό μομέντουμ που δημιούργησε η ένταξη της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον MSCI.

Το ΧΑ θα πρέπει επομένως να δείξει το επόμενο διάστημα και ότι διαχειρίζεται τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας. Επίσης, για να μπορεί να αλλάξει επί το θετικότερο το κλίμα χρειάζεται καταλύτες, που να μπορούν να κυριαρχήσουν στο γενικευμένο κλίμα χαμηλής εμπιστοσύνης και να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 875 μονάδες.

Ανοιχτός ο δρόμος για τις 820 μονάδες

Τώρα, εάν χαθούν οι 850 μονάδες, ο δρόμος για τις 820 μονάδες που αφορά στη ζώνη υποδοχής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής φάσης είναι ανοιχτός. Και παλεύοντας με τις στηρίξεις, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος και η αύξηση επιτοκίων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους αγοραστές. Άλλωστε, όπως ανέφερε σήμερα και η Κομισιόν, η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει αλλά να παραμείνει σταθερή, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σε επίπεδο τίτλων, οι πιέσεις εστίασαν περισσότεροι στις ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Motor Oil. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν και οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο κέρδισε 2,21%, με τον Titan να ακολουθεί με +1,35%. Ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Quest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους