Υπαναχώρηση ή στρατηγικός ελιγμός από την πλευρά του Κρεμλίνου; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, όμως η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην είδηση της προοπτικής διπλής ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη, αν λάβουμε υπόψη τις απειλές που είχε εκτοξεύσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα η Ρωσία απέναντι στην προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μια ανάσα από τα σύνορα της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ανεκτικός(!) απέναντι στην προοπτική αυτή δηλώνοντας πως η διαφαινόμενη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «δεν συνιστά άμεση απειλή προς τη Ρωσία».

Ο κ. Πούτιν σχολίασε πως «δεν έχει κανένα πρόβλημα» είτε με την Σουηδία είτε με την Φινλανδία. Αν και ξεκαθάρισε «πως η διεύρυνση της στρατιωτικής υποδομής (κοντά στο ρωσικό έδαφος) θα μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από μας, αναλόγως και με τις απειλές που θα μας δημιουργήσει», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής ή απειλητικός.

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν ανήμερα της ανακοίνωσης από την πλευρά της Στοκχόλμης πως θα ακολουθήσει τα χνάρια του Ελσκίνκι υποβάλλοντας επίσης αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πιθανή ερμηνεία…

Πολιτικοί αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασαν πως πιθανότατα το Κρεμλίνο έστειλε μήνυμα πως θα δείξει ανοχή στις εξελίξεις υπό την προϋπόθεση πως η Συμμαχία δεν θα αναπτύξει δυνάμεις, όπλα και βάσεις στις δύο χώρες, όπως δηλαδή έχει κάνει με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, στις δηλώσεις της προς την βουλή της χώρας είχε σταθεί στις εγγυήσεις ασφάλειας που θα παρέχει το ΝΑΤΟ στην Σουηδία, όμως είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί την εγκατάσταση δυνάμεων και βάσεων της Συμμαχίας στο έδαφος της, πόσο μάλλον πυρηνικών όπλων.

Το τελευταίο ήταν κάτι που μέτρησε στους κόλπους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να αποφασίσει να στηρίξει, στη χθεσινή συνεδρίαση του, την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας τις μέχρι τώρα ιδεολογικές αρχές του.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα της διαδικασίας η χώρα θα είναι ευάλωτη, όπως παραδέχτηκε και η κυρία Άντερσον, με το κενό να αναμένεται να καλυφθεί από μια σκανδιναβική… ομπρέλα που θα παρέχουν, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, οι γείτονες τους, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Οι δύο χώρες θα αποστείλουν τις αιτήσεις τους προς την διοίκηση της Συμμαχίας μέσα στην εβδομάδα. Όμως, η όλη διαδικασία εκτιμάται πως θα διαρκέσει από τέσσερις έως δώδεκα μήνες.

Αμφότερες οι χώρες και κυρίως η Σουηδία έχουν εκφράσει φόβους για τυχόν ρωσικά αντίποινα, κυρίως δε, σε επίπεδο κυβερνοεπιθέσεων και υβριδικών επιθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα