Στο κανάλι της μεγάλης πτώσης των διεθνών αγορών μπαίνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς άρχισαν με σημαντικές απώλειες και μεγάλη ανησυχία για το που θα καταλήξει το συνεχές sell off των αμερικανικών δεικτών.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων και των λιανεμπόρων να χάνουν πάνω από 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,94% στις 7.368 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,62% στις 13.777 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,89% στις 6.232 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η HomeServe σημειώνει άλμα περισσότερο από 11%, αφού η βρετανική εταιρεία υπηρεσιών επισκευής σπιτιού συμφώνησε την πώλησή της στην Brookfield Asset Management του Καναδά έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας Orpea υποχωρεί περισσότερο από 7% μετά από αναφορά γαλλικών μέσων ενημέρωσης για πιθανές οικονομικές παρατυπίες στην ελβετική μονάδα της εταιρείας.

Οι φόβοι για την επίδραση του πληθωρισμού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι από τους βασικούς λόγους της μεγάλης πτώσης των αγορών το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών οι λόγοι που οδήγησαν τους δείκτες καταναλωτή σε πολυετή υψηλά είναι ενεργοί. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών, στο 9% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύτηκαν, κλιμακώνοντας την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Για να μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες να ελέγξουν τόσο μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές αλλαγές πολιτικής, απειλώντας την ανάπτυξη. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν πιεστεί ιδιαίτερα από την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, τροφοδοτώντας όμως τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές