Κατά την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη και την Πέμπτη, 13-14 Απριλίου 2022, τόσο από την απόφαση αυτή καθ΄αυτή όσο και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησαν διεφάνη η επιθετική στροφή των Ευρωπαίων Τραπεζιτών.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Αύξηση των επιτοκίων λίγο μετά το τέλος των αγορών ομολόγων

Τίτλοι, όπως τα «γεράκια επέστρεψαν στην ΕΚΤ» ή «η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα πιο κοντά» συνόδευαν τα πρωτοσέλιδα, ενώ οι δηλώσεις που ακολούθησαν έκτοτε φαίνεται ότι επισπεύδουν το ενδεχόμενο πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Η αλλαγή του κλίματος, αποτυπώνεται και στα πρακτικά της τελευταίας αυτής συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και που θα αποτελούν μια σαφή πρόγευση για την τάση που επικρατεί ενόψει της επόμενης νομισματικής συνάντησης στις 9 Ιουνίου.

Οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ

Στα πρακτικά οι αναλυτές της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ και Φιλίπ Λέιν αναλύουν στους κεντρικούς τραπεζίτες τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο κ. Λέιν ανέλευσε τις τελευταίες οικονομικές, νομισματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις, οι εαρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (WEO) του 2022 είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τις προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2022 και επίσης για το 2023. Η αναθεώρηση προς τα κάτω ήταν πολύ μεγάλη για τη Ρωσία, αλλά επίσης σημαντική για χώρες που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και εξαρτώνται από τη Ρωσία για τις εισαγωγές ενέργειας και μετάλλων.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού

Τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού είχαν αρχίσει να μειώνονται μετά την αλλαγή του έτους. Ωστόσο, ως συνέπεια του πολέμου και των νέων lockdown στην Κίνα, αυτή η χαλάρωση καθυστέρησε, ή ακόμα και αντιστράφηκε, και οι δείκτες που κοιτούσαν το μέλλον είχαν αρχίσει να υποδηλώνουν επιδείνωση της δυναμικής του παγκόσμιου εμπορίου.

Η τιμή του πετρελαίου

Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή του πετρελαίου είχε μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές που παρατηρήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σύγκριση με την ημέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαρτίου, η βραχυπρόθεσμη πορεία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των τιμών του πετρελαίου ήταν χαμηλότερη, αλλά ήταν ακόμη υψηλότερη σε σύγκριση με την καταληκτική ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου) για τις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ Μαρτίου.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε οδηγήσει σε έξαρση της αβεβαιότητας, όπως φαίνεται για παράδειγμα από το μέτρο αβεβαιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόσφατη εξέλιξη των δεικτών εμπιστοσύνης υποδηλώνει επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, της αυξημένης αβεβαιότητας και του νέου κύματος διαταραχών του εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τα lockdown στην Κίνα. Ωστόσο, οι προοπτικές για το τρίτο τρίμηνο εξακολουθούν να είναι σχετικά θετικές, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται ώθηση από τον τουρισμό. Αντίστοιχα, η αξιολόγηση για το τέταρτο τρίμηνο παρέμεινε θετική. Μέχρι στιγμής, η εκτίμηση ήταν ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε σε προσωρινή επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά όχι σε επίμονη υποβάθμιση.

Ο πληθωρισμός

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο ονομαστικός πληθωρισμός στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) είχε σημειώσει νέο υψηλό 7,5% τον Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο. Με διαφορά η μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από την ενεργειακή συνιστώσα, με πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σκέψεις νομισματικής πολιτικής και επιλογές πολιτικής

Συνοψίζοντας, ο κ. Λέιν τόνισε ότι οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνδύαζαν διάφορους μηχανισμούς. Ήταν προφανές ότι ο πόλεμος και η σχετιζόμενη αβεβαιότητα βάραιναν πολύ την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Επιπλέον, τη στιγμή που οι διακοπές εφοδιασμού από την οξεία φάση της πανδημίας μετριάζονταν, ο πόλεμος είχε δημιουργήσει νέα σημεία συμφόρησης, ενώ μια νέα σειρά πανδημικών μέτρων στην Ασία συνέβαλε επίσης στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Συνολικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης. Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία είχαν μειωθεί, ο πόλεμος μπορεί να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς.Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η συζήτηση στο συμβούλιο

Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν σε γενικές γραμμές με την αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και τους κινδύνους για τις προοπτικές που παρείχε ο κ. Λέιν στην εισαγωγή του. Η επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία επηρέαζε την οικονομία, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής. Η σύγκρουση και η σχετική αβεβαιότητα επιβάρυνε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι διαταραχές του εμπορίου οδήγησαν σε νέες ελλείψεις υλικών και εισροών. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων μείωσε τη ζήτηση και συγκρατούσε την παραγωγή. Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από το άνοιγμα της οικονομίας μετά τη φάση της κρίσης της πανδημίας.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η απόδοση της οικονομίας εξαρτιόταν καθοριστικά από την εξέλιξη της σύγκρουσης, από τον αντίκτυπο των κυρώσεων και από πιθανά περαιτέρω μέτρα. Ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σημαντικά και θα παρέμενε υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Επιπλέον, οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν ενταθεί σε πολλούς τομείς.

Θολές παγκόσμιες προοπτικές

Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, τα μέλη σημείωσαν την εκτίμηση του κ. Λέιν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αύξηση των μολύνσεων από την COVID-19 στην Ασία –με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έλαβε η κινεζική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ιού– θόλωναν το παγκόσμιες προοπτικές, εν μέσω ενδείξεων ότι οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού είχαν αρχίσει να αυξάνονται ξανά. Εκφράστηκε επίσης ανησυχία για τις ελλείψεις εισροών που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία που οδηγούν σε περαιτέρω πιέσεις. Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ενδέχεται να επεκταθούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό ήταν πιθανό να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή οικονομία

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Εκτιμήθηκε ότι η ανάπτυξη παρέμεινε ασθενής το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω σε μεγάλο βαθμό των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Αρκετοί παράγοντες υποδεικνύουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την επόμενη περίοδο. Ο πόλεμος βάραινε ήδη την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μεταξύ άλλων λόγω της αβεβαιότητας που έφερε. Με τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων να αυξάνονται απότομα και τον πόλεμο να δημιουργεί νέα συμφόρηση, τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν υψηλότερο κόστος ζωής και οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Αναγκαία η στήριξη

Ανέφεραν επίσης ότι, η στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής παρέμεινε κρίσιμη, ιδίως στην παρούσα δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Επιπλέον, η επιτυχής υλοποίηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ Next Generation θα επιτάχυνε την ενεργειακή και την πράσινη μετάβαση.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι, συνολικά, τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος θα επιβραδύνει την ανάκαμψη αλλά δεν θα την εκτροχιάσει, εκτός εάν υλοποιηθεί ένα λιγότερο πιθανό σενάριο. Αυτό ήταν επίσης συνεπές με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα καλά νέα

Θετικά νέα φάνηκε να προέρχονται από μια ταχέως βελτιούμενη αγορά εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 6,8% τον Φεβρουάριο. Η αγορά εργασίας συνέχισε να είναι πολύ ισχυρή –ακόμη και ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα– και το ποσοστό ανεργίας και η αναλογία ανέργων εργαζομένων προς κενές θέσεις εργασίας είχαν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα σχέδια προσλήψεων των επιχειρήσεων παρέμειναν ανεπηρέαστα από τον πόλεμο. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι ενώ η απασχόληση στον δημόσιο τομέα βρισκόταν σαφώς πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε κάπως χαμηλότερη, ιδίως όταν εξετάζουμε τις ώρες εργασίας. Μαζί με τις ανησυχίες των εργαζομένων για την ασφάλεια της εργασίας, αυτό πιθανότατα συνέβαλε στη μέτρια αύξηση των μισθών.

Οι κίνδυνοι

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη εκτίμησαν τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές ως προς τα κάτω. Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία είχαν μειωθεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει ξανά τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς. Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο και να περιορίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών, τα μέλη συμφώνησαν με την αξιολόγηση που παρουσίασε ο κ. Λέιν στην εισαγωγή του.

Συναίνεση

Συνολικά, υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι ο επίμονα υψηλός και υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός αύξησε τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων που προκύπτουν από το μισθολογικό κόστος. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι κίνδυνοι αυτοί ήταν πιθανό να πραγματοποιηθούν. Από τη μία πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι, δεδομένων των συνηθισμένων χρονικών υστερήσεων, οι δευτερογενείς επιπτώσεις δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε υψηλότερη αύξηση των μισθών το τρέχον έτος. Ήταν πιο πιθανό να ωθήσουν την αύξηση των μισθών αργότερα το 2023.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς θα απαιτούσαν μια διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά εργασίας. Οι επί του παρόντος εκτιμώμενες παράμετροι υποδηλώνουν μόνο μια πολύ χαμηλή μετακύλιση από τις μεταβολές των τιμών στους μισθούς. Καθώς μέχρι στιγμής υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην αγορά εργασίας, οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω των μισθών ήταν απίθανες στην τρέχουσα συγκυρία.

Μακροπρόσθεσες προσδοκίες

Όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τα μέλη σημείωσαν τις εκτιμήσεις που παρείχαν τόσο η κ. Σνάμπελ όσο και ο κ. Λέιν σχετικά με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού με βάση την αγορά και τους δείκτες που βασίζονται σε έρευνες.

Υποστηρίχθηκε ότι υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός εδραιωνόταν στις προσδοκίες, με ορισμένους δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό τουλάχιστον να άρχισαν να αποκλίνουν από τον στόχο για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ.

Ωστόσο, υπογραμμίστηκε επίσης ότι, σε γενικές γραμμές, οι δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών κυμαίνονταν γύρω στο 2%, το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές συνεπές με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου έπρεπε να αφαιρεθούν από την αγορά

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη εκτίμησαν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Οι κίνδυνοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό περιελάμβαναν κινήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών και διαρκή επιδείνωση των συνθηκών από την πλευρά της προσφοράς.

Νομισματική πολιτική

Όσον αφορά τη νομισματική και χρηματοοικονομική ανάλυση, τα μέλη συμφώνησαν ευρέως με τις αξιολογήσεις που παρείχαν οι δύο αναλυτές της ΕΚΤ στις εισαγωγές τους. Τα ονομαστικά μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονταν σταδιακά, κυρίως λόγω των υψηλότερων αποζημιώσεων για τον πληθωρισμό, ενώ τα πραγματικά μακροπρόθεσμα επιτόκια παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα βραχυπρόθεσμα ονομαστικά επιτόκια αυξάνονταν λόγω των προσδοκιών για ομαλοποίηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά αντανακλούσαν επίσης σε κάποιο βαθμό μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θέση νομισματικής πολιτικής και προβληματισμοί

Όσον αφορά την αξιολόγηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, τα μέλη εξέφρασαν ευρέως την ανησυχία τους για τα υψηλά νούμερα του πληθωρισμού, που είχαν γίνει μείζον ζήτημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τόσο ο μετρικός πληθωρισμός όσο και ο υποκείμενος πληθωρισμός ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις πιέσεις στις τιμές να εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την ενέργεια. Εάν το κόστος της ιδιοκατοίκησης είχε συμπεριληφθεί στον ΕνΔΤΚ, ο υποκείμενος πληθωρισμός θα ήταν ακόμη υψηλότερος, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σημειώθηκε ότι διάφοροι δείκτες μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό αυξάνονταν με αυξημένο κίνδυνο να απομακρυνθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τον στόχο.

Οι διαφωνίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα μέλη θεώρησαν σημαντικό να ενεργήσουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκειμένου να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Η δράση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για να αποτραπεί η παγίωση της προσωρινής περιόδου υψηλότερου πληθωρισμού και να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου, γεγονός που θα καθιστούσε σημαντικά πιο δαπανηρή την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.

Αυτά τα μέλη έκριναν ότι η άκρως διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής, η οποία ήταν κατάλληλη όταν οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούσαν δεν ήταν πλέον συνεπής με την προοπτική πληθωρισμού, η οποία χαρακτηριζόταν από υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Σε αυτές τις ανησυχίες συνέβαλαν τα προηγούμενα σφάλματα προβολής, τόσο για τον μετρητικό πληθωρισμό όσο και για τον υποκείμενο πληθωρισμό. Πολλοί από τους ανοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές πληθωρισμού που είχε ήδη συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι είχαν υλοποιηθεί ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Και τα περιστέρια

Άλλα μέλη υποστήριξαν, ωστόσο, ότι η υπερβολικά επιθετική προσαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς θα μείωνε την ανάπτυξη ενώ ο πληθωρισμός παρέμενε αυξημένος επειδή η νομισματική πολιτική δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τις άμεσες αιτίες του υψηλού πληθωρισμού. Υπενθυμίστηκε η σειρά των μέτρων που αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο σε προηγούμενες συνεδριάσεις για την ομαλοποίηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι τα πραγματικά επιτόκια παρέμειναν εξαιρετικά χαμηλά και η μείωση της συνολικής ζήτησης ως αποτέλεσμα υψηλότερων ονομαστικών επιτοκίων θα ήταν ανεπαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω προσαρμογή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Αποφάσεις και επικοινωνία νομισματικής πολιτικής

Συνολικά, τα μέλη συμμερίστηκαν ευρέως την άποψη ότι η σταδιακή εξομάλυνση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, την οποία είχε ξεκινήσει το Διοικητικό Συμβούλιο στη σύνοδό του τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να συνεχιστεί και να προσαρμοστεί στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι οποίες είχαν αλλάξει από τότε.
Δεδομένης της τρέχουσας αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την κρίση του ότι τα στοιχεία που έλαβε από την τελευταία συνεδρίαση ενίσχυσαν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων APP θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο. Η άποψη ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να τελειώσουν νωρίτερα παρά αργότερα κατά το τρίτο τρίμηνο εκφράστηκε ευρέως.

Ο κίνδυνος

Διαπιστώθηκε επίσης ο κίνδυνος ότι, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν σηματοδοτήσει μια ταχύτερη διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα συνέχιζαν να αυξάνονται περαιτέρω από ένα επίπεδο που ήταν ήδη πάνω από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίστηκε επίσης ότι η πολύ καθυστερημένη δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματοποίηση δευτερογενών επιπτώσεων και θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος οικονομικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αναγκαζόταν να ασκήσει πιο επιθετική πολιτική σε μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου να ανασυγκρότηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Υποστηρίχθηκε ότι, ενώ συνήθως χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να αντικατοπτριστεί ο υψηλότερος αναμενόμενος πληθωρισμός στον καθορισμό των μισθών, η αντίθετη διαδικασία ήταν επίσης χρονοβόρα. Εάν οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εδραιωθούν στις μισθολογικές συμφωνίες, η μείωση του πληθωρισμού θα γινόταν πιο δύσκολη. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία από τη δεκαετία του 1970 αναφέρθηκε ότι απέδειξε πόσο σημαντική ήταν η δέσμευση για τη σταθερότητα των τιμών για την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής να συγκρατήσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις των δυσμενών διαταραχών της προσφοράς.

Η αβεβαιότητα

Συνολικά, επικράτησε η άποψη ότι, υπό το πρίσμα της αυξημένης αβεβαιότητας που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η προαιρετικότητα, η σταδιακή και ευελιξία παρέμειναν σημαντικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τη μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκια, εκφράστηκε η άποψη ότι τα κριτήρια για τις αυξήσεις των επιτοκίων πληρούνταν ήδη σαφώς. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει την ίδια προσοχή στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που κινούνται πάνω από τον στόχο όπως όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είχαν πέσει κάτω από τον στόχο στο παρελθόν, σύμφωνα με τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου για «συμμετρία». . Διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος να «πέσουμε πίσω από την καμπύλη».

Συνολικά, ωστόσο, κρίθηκε ότι οι προθεσμιακές συνθήκες καθοδήγησης για μια ανοδική προσαρμογή των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα καταστούν κρίσιμες για τη συζήτηση πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή