Το χρόνο αύξησης των επιτοκίων μετά από μια 10ετία προσδιόρισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις προθεσμιακές οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τετάρτη. «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του ”συγκεκριμένου χρόνου”, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», συνέχισε.

Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», δήλωσε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Πιέσεις

Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός (σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2%) παραμένει επίμονα, πλήττοντας το εισόδημα των καταναλωτών, κάτι το οποίο ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. Πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πιέζουν ολοένα και περισσότερο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

«Νομίζω ότι από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια», τόνισε ο ντε Γκαλό.

Από την πλευρά του ο Νάγκελ, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο (μετά την ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο), προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.

Επίσης, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον είπε ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων -από ιστορικά χαμηλά επίπεδα- τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μειώνει την ανάπτυξη και εκτοξεύει τις τιμές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης