Την ώρα που η Ευρώπη έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Κίνα, σε διαμετρικά αντίθεση κατεύθυνση, επιδιώκει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα αργού με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο ενισχύοντας τους δεσμούς της με τη Μόσχα και στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Μόσχα για να αγοράσει πρόσθετες ποσότητες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη συμπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας. Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές, οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη πετρελαϊκών εταιρειών.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους όγκους ή τους όρους της επιδιωκόμενης συμφωνίας μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί για την ώρα.

Το πετρέλαιο έχει επιδοθεί σε ένα ράλι ανατιμήσεων από την ώρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, η τιμή του ρωσικού αργού υποχώρησε σημαντικά καθώς οι αγοραστές του ήθελαν να αποφύγουν αφενός να χαλάσουν την εικόνα τους παραμένοντας πελάτες του εισβολέα, αφετέρου να εμπλακούν σε οικονομικές κυρώσεις.

Νόβακ: Υπάρχουν και αγορές εκτός ΕΕ

Το ρωσικό πετρέλαιο που θα απορρίψει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατευθυνθεί προς την Ασία και άλλες περιοχές.  Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει αυτές τις ποσότητες με υψηλότερες τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες Τετάρτη ένα σχέδιο 300 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη λαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικού πετρελαίου, είπε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη κατευθύνει αλλού αυτές τις ποσότητες αφήνοντας την Ευρώπη με πιο ακριβό αργό άλλης προέλευσης.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανάγκασαν αρκετούς αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν φορτία, με αποτέλεσμα να πληγεί η ρωσική παραγωγή πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη τον Απρίλιο, αλλά αυξήθηκε κατά 200.000-300.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή