Μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε την ανοδική διάσπαση των 870 μονάδων, χωρίς όμως να ανεβάσει και τους συναλλακτικούς ρυθμούς που ήταν το μείζον ζητούμενο της αγοράς.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 873,37 μονάδες, με κέρδη 1,15% και τον τζίρο κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.Επτά φορές δοκίμασε από τις 10 Μαΐου ο γενικός δείκτης να κλείσει πάνω από τις 870 μονάδες, χωρίς αποτέλεσμα, με το κλείσιμο πάντα να ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Ακόμη και το σημερινό βέβαια κλείσιμο πάνω από την αντίσταση, αφήνει κάποια ερωτηματικά για τα ερείσματα που διαθέτει, δεδομένου του ύψους του τζίρου.

Σε στάση αναμονής η αγορά

Πέραν της σημερινής συνεδρίασης επομένως, για να ενισχυθεί η θετική εικόνα της αγοράς θα πρέπει ο γενικός δείκτης διαπεράσει το στενό εύρος που μας έχει συνηθίσει μεταξύ 850-875 μονάδων. Εάν τη διασπάσει ανοδικά, και την κρατήσει και στο κλείσιμο της εβδομάδας, τότε οι καθοδικές πιθανότητες θα μειωθούν σημαντικά. Εάν όμως δεν αυξηθούν οι αγοραστικές πρωτοβουλίες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο γενικός δείκτης να παραμείνει στο εύρος της συσσώρευσης των 850 – 875 μονάδων, με το πτωτικό σενάριο να παραμένει σε ισχύ.Αυτό που επισημαίνουν πάντως χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, η αγορά τηρεί στάση αναμονής τόσο λόγω των διεθνών εξελίξεων, όσο και ενόψει των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων για τις επικείμενες αλλαγές των δεικτών του MSCI. Ειδικά στο τελευταίο αναμένει να δει και τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, προκειμένου να εντοπίσει τις προθέσεις των στην περιφερειακή ελληνική αγορά.Επίσης, σύμφωνα με την Trader24, προφανώς, ο επενδυτικός κόσμος αναμένει τις ανακοινώσεις της Fed την Πέμπτη σχετικά με τα πρακτικά της και σε συνάφεια με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη νομισματική της πολιτική προς ένα υψηλότερο σημείο επιτοκίου, ως αντιστάθμισμα στις επίμονες και άκρως επικίνδυνες για την παγκόσμια οικονομία πληθωριστικές πιέσεις. Και συμπληρώνοντας το παζλ, διαφαίνεται το κόστος ενέργειας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Coca Cola και Λάμδα ξεχώρισαν με τα άνω του 3% κέρδη τους, ενώ ισχυρή ήταν και η άνοδος σε Πειραιώς, Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Eurobank.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΟΤΕ, με τον ΑΔΜΗΕ να χάνει 1,14% και την Quest να κλείνει -1,17%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών