Με ισχυρά στηρίγματα από τον ενεργειακό κλάδο, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να πλασαριστεί στη ζώνη των 900 μονάδων, αρχίζοντας τον Ιούνιο με τις καλύτερες των προϋποθέσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,04% στις 899,97 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 95 εκατ. ευρώ.

Διμέτωπος

Σήμερα η αγορά είχε δύο μέτωπα να αντιμετωπίσει. Το πρώτο ήταν οι «ουρές» από την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, και το δεύτερο τις ολοένα και αυξανόμενες εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, άφησε ερωτηματικά για το πόσο διαθέτει τις δυνάμεις να διαπεράσει τις 900 μονάδες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Πάντως, αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι εάν συντηρηθεί ένα θετικό κλίμα στις αγορές τις επόμενες ημέρες, τότε δεν αποκλείεται ο γενικός δείκτης να αποκτήσει τη δυναμική για την αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα. Επίπεδα που έχασε στις αρχές Μαΐου, αλλά είναι πολύ κοντά ώστε να τα ανακτήσει. Άλλωστε, το ΧΑ εισέρχεται πλέον στον τελευταίο μήνα του πρώτου εξαμήνου και έχει καταφέρει, παρά τα μεγάλα προβλήματα, να κρατήσει το θετικό του πρόσημο (+2,6%), το οποίο και θα κληθεί να υπερασπιστεί σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα αλλάξει τα δεδομένα.

Η τεχνική εικόνα

Τώρα, τεχνικά, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να διαπεράσει τις 900 μονάδες εάν θέλει να αναιρέσει το αρνητικό σενάριο. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η αντίσταση των 900 μονάδων λειτουργήσει για ακόμη μία συνεδρίαση, το πισωγύρισμα προς τις 865 μονάδες είναι πιθανό.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια οδήγησαν την αγορά με κέρδη 4,76% και 4,08% αντίστοιχα. Ισχυρά κέρδη σημείωσαν και οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Quest.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΛΠ, Titan και ΕΛΧΑ, ενώ Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες