Κόντρα στην πλειονότητα των αναλυτών που εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά προχωρώντας σε μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι, επέλεξε να πάει η Deutsche Bank AG προβλέποντας δυναμική αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η ομάδα αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, με επικεφαλής τον Μαρκ Γουολ, θεωρεί πως τα «γεράκια» θα επιβληθούν των «περιστεριών» απαιτώντας επιθετική δράση απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό.

Εξάλλου, τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν εκτίναξη του δείκτη στην Ευρωζώνη στο ποσοστό ρεκόρ του 8,1% τον Μάιο, από το 7,4% τον Απρίλιο, ήτοι δηλαδή πολύ πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση στο 7,8%.

Επιμένουν τα γεράκια 

Τα στοιχεία αυτά ώθησαν ήδη τον διοικητή της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν να κρούσει σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη «αποφασιστικής δράσης» από την πλευρά της ΕΚΤ. Ο Αυστριακός τραπεζίτης είναι από τα σκληροπυρηνικά μέλη του συμβουλίου, όμως βρήκε αφορμή να ασκήσει νέες πιέσεις, τις οποίες θα μεταφέρει και στο συμβούλιο της 9ης Ιουνίου, λόγω της έκρηξης των τιμών στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

«Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το αναγκαίο σήμα πως η ΕΚΤ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού» σχολίασε ο κ. Χόλτσμαν, μιλώντας στο Bloomberg. Πρόσθεσε δε, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε να υποστηριχθεί και το ευρώ, δεδομένου πως ένα αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ανάλογες δηλώσεις έχουν κάνει τις προηγούμενες ημέρες και άλλοι τραπεζίτες, όπως οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Λετονίας, της Σλοβακίας και της Ολλανδίας. Αν και απέναντι τους τα «περιστέρια», όπως ο Ιταλός τραπεζίτης Ιγκνάσιο Βίσκο και ο Γάλλος διοικητής Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό επιμένουν πως οποιαδήποτε αντίδραση θα πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να μην απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ενότητα της Ευρωζώνης.

Αυξάνεται η στήριξη για την αύξηση κατά 50 μονάδες 

Οι αναλυτές της Deutsche Bank, από την πλευρά τους, συμμερίζονται για πρώτη φορά την άποψη των γερακιών, επισημαίνοντας πως πλέον το βάρος των αποδείξεων κλίνει την πλάστιγγα προς την πλευρά μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, νωρίς κατά την διάρκεια του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. «Πιστεύουμε πως η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και περιμένουμε πως η υποστήριξη προς μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα αυξηθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Το προηγούμενο βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας έκανε λόγο για δύο μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων στα συμβούλια του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, κάτι που συμμερίζονται πολλοί ακόμη διεθνείς αναλυτές. Όμως, πλέον η αναθεωρημένη θέση της είναι πως ένα από τα δύο συμβούλια (πιθανότερα του Ιουλίου) θα καταλήξει σε μια δυναμικότερη αύξηση κατά 0,50%. Από εκεί και πέρα «βλέπει» τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2% (από το σημερινό -0,5%) μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά το συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται πως θα κυλήσει εύκολα. Αν και οι κρίσιμες αποφάσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ληφθούν στο συμβούλιο του Ιουλίου, η κάθε πλευρά θα θελήσει να καταθέσει τις απόψεις της και να ξεκαθαρίσει από τώρα την στάση της, εν όψει της δημοσίευσης του επόμενου γύρου των οικονομικών στοιχείων για τον μήνα Ιούνιο προετοιμάζοντας αναλόγως και τις αγορές.

Για την ώρα οι αγορές χρήματος ποντάρουν σε ένα ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ που παραπέμπει σε πάνω από δύο αυξήσεις ύψους 25 μονάδων βάσης μέχρι το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας