Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός  της Αυστραλίας Άντονυ Αλμπανέζι, έπειτα και από τις διεργασίες ανάμεσα στη δεξιά και αριστερή πτέρυγα του κόμματος τοποθέτησε δέκα γυναίκες στο κεντρικό υπουργικό συμβούλιο των 23 συνολικά υπουργών. Πιο υψηλά στην ιεραρχία είναι η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ, με κινεζικές καταβολές. Γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν σε άλλα χαρτοφυλάκια, εκτός του κεντρικού υπουργικού συμβουλίου.

Η κίνηση επικροτήθηκε, αν και όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, θέση του κόμματος είναι να υπάρχει ίση αντιπροσώπευση των δύο φύλων τόσο σε θέσεις υπουργών όσο και σε θέσεις άλλων αξιωματούχων. Ο κ. Αλμπανέζι είπε πως επιφυλάσσεται να βαδίσει προς υλοποίηση του στόχου στα τρία χρόνια της κυβερνητικής θητείας. Η εξωτερική πολιτική της νέα κυβέρνησης σε ελάχιστα θα διαφέρει με αυτή της πρότερης κατάστασης και αυτό γιατί η χώρα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες είναι πλήρως προσδεδεμένη στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ο βασικός της σύμμαχος.

Ωστόσο, οι Εργατικοί αναμένεται να κινηθούν για βελτίωση των σχεδόν παγωμένων σχέσεων με την Κίνα και για ενίσχυση της αυστραλιανής επιρροής στις χώρες του Ειρηνικού, όπου το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές διεισδύσεις (οικονομικές, αμυντικές και άλλες) σε μικρά νησιωτικά κράτη προκαλώντας ανησυχίες στα επιτελεία της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στόχος η εξομάλυνση και των διεθνών σχέσεων

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Αυστραλία και την Γαλλία, έπειτα από την σφοδρή δυσανασχέτηση του Παρισιού, όχι μόνο για την σύναψη νέας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, την γνωστή ως AUKUS, αλλά και για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ακύρωσε συμβόλαιο $90 δις που είχε συναφθεί με γαλλική εταιρεία για κατασκευή υποβρυχίων, χωρίς να ενημερώσει εγκαίρως την γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή των Εργατικών, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης υπήρχε με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και πως προβλέπει σε πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Επίσης, η κυβέρνηση του κ.Αλμπανίζι φαίνεται να κερδίζει πόντους στο διεθνές στερέωμα καθώς διαλαλεί συνεχώς ότι θα κινηθεί πολύ πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το στοίχημα στο εσωτερικό μέτωπο

Εξάλλου και στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει αισιοδοξία για αποφάσεις και πολιτικές που θα βελτιώσουν την θέση των Αυστραλών αυτοχθόνων στην αυστραλιανή πολιτεία και θα δοθεί έμφαση σε τομείς όπως είναι υγεία, η εκπαίδευση και η ασφάλεια των πολιτών. Στον τομέα της μετανάστευσης, αναμένεται ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επισπεύσει την εισδοχή μεγαλυτέρου αριθμού μεταναστών, έτσι ώστε συν τοις άλλοις να επιταχυνθεί η οικονομική ανόρθωση, η οποία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους αριθμούς είναι σε βραδεία πορεία.

Η οικονομική ανάπτυξη άλλωστε είναι και το μεγάλο διακύβευμα (και) για την νέα κυβέρνηση, καθώς η χώρα πλήττεται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και από την γενικότερη περιρρέουσα διεθνή ατμόσφαιρα, της κατάστασης στην Ουκρανία. Όσο για τον προηγούμενο πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον περνάει μάλλον σύντομα στη λήθη, όπως είναι η μοίρα των χαμένων ηγετών και απ’ ό,τι λέγεται αργά ή γρήγορα θα παραιτηθεί και από την βουλευτική έδρα του.

Ο αντικαταστάτης του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συντηρητικού Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών είναι ο τέως υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον. Θεωρείται από τα πλέον σκληροπυρηνικά πρόσωπα της παράταξης, αλλά ο ίδιος, και πριν αλλά και μετά την εκλογή του, άνευ άλλου υποψηφίου, επιχειρεί να μεταβάλει την εικόνα του ώστε να καταστεί πιο φιλολαϊκός. Επιχειρεί δε τάχιστα να ανασκευάσει παλαιότερες δηλώσεις του για φλέγοντα ζητήματα, διεθνή και εσωτερικά, λέγοντας τώρα, ότι και εκείνος, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει κάνει τα λάθη του.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».