Οι σύγχρονες έξυπνες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.
Τέτοιες έξυπνες τεχνολογίες περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία δίνει σε μηχανές και συστήματα τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με κάποιο βαθμό αυτονομίας για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Στις έξυπνες τεχνολογίες συμπεριλαμβάνεται επίσης το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), όπου μηχανήματα, συσκευές, αισθητήρες ή συστήματα διασυνδέονται και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.
Τεχνητή νοημοσύνη στο 8% των επιχειρήσεων της ΕΕ
Το 2021, το 8% των επιχειρήσεων στην ΕΕ χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης:
– τεχνολογίες ανάλυσης γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου).
– τεχνολογίες που μετατρέπουν την προφορική γλώσσα σε μορφή αναγνώσιμη από συσκευή (αναγνώριση ομιλίας)·
– τεχνολογίες που δημιουργούν γραπτή ή προφορική γλώσσα (παραγωγή φυσικής γλώσσας).
– τεχνολογίες αναγνώρισης αντικειμένων ή ανθρώπων με βάση εικόνες (αναγνώριση εικόνας, επεξεργασία εικόνας).
– μηχανική μάθηση (π.χ. βαθιά μάθηση) για ανάλυση δεδομένων.
– τεχνολογίες που αυτοματοποιούν διαφορετικές ροές εργασίας ή βοηθούν στη λήψη αποφάσεων (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών με βάση το λογισμικό AI).
– τεχνολογίες που επιτρέπουν στις μηχανές να κινούνται φυσικά παρατηρώντας το περιβάλλον τους και λαμβάνοντας αυτόνομες αποφάσεις.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Δανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 (24%).
Άλλες χώρες με σχετικά υψηλή χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ήταν η Πορτογαλία (17%) και η Φινλανδία (16%).
Tα χαμηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν οποιαδήποτε από αυτές τις επτά τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης το 2021 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1%), την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία και τη Βουλγαρία (3%).
Η Ελλάδα βρέθηκε πολύ χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, στη 19η θέση, με 4%, δηλαδή το ήμισυ του μέσου ευρωπαϊκού ποσοστού.
ΙοΤ στο 29% των επιχειρήσεων
Στο ίδιο έτος αναφοράς, το 29% των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποίησαν διασυνδεδεμένες συσκευές ή συστήματα που μπορούν να παρακολουθούνται ή να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου (IoT).
Μεταξύ των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν IoT, η συντριπτική πλειοψηφία το χρησιμοποίησε για την ασφάλεια των χώρων (π.χ. έξυπνα συστήματα συναγερμού, έξυπνες κάμερες και άλλες έξυπνες συσκευές, 72%). Σε μικρότερο βαθμό, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν το IoT για διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. έξυπνοι μετρητές, έξυπνοι θερμοστάτες, 30%) ή για συντήρηση (π.χ. αισθητήρες για την παρακολούθηση των αναγκών συντήρησης μηχανών ή οχημάτων, 24%).
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Αυστρία (51%) χρησιμοποίησαν IoT το 2021. Ακολούθησαν η Σλοβενία (49%), η Φινλανδία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (11%), στη Βουλγαρία (15%) και στην Εσθονία (17%).
Στην Ελλάδα, το 22% των επιχειρήσεων, περίπου 1 στις 5, χρησιμοποίησαν ΙοΤ, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 21η θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη.
Latest News
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα