
«Πράσινο φως» για την εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων των Επτανήσων σηματοδοτεί η δημιουργία Τμήματος Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Κεφαλλήνιας μετά την σχετική έγκριση του υπουργείου Παιδείας του αιτήματος που υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
«Το νησί της Κεφαλληνίας είναι συνδεδεμένο με την πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία λόγω του ορεινού του εδάφους και του ιδιαίτερου κλίματος του. Η ύπαρξη 211.000 αιγοπροβάτων και 3.000 βοοειδών δίνει το μέτρο, που σε συνδυασμό με την λειτουργία 19 τυροκομείων κλείνει έναν κύκλο άριστου και επαρκούς υποβάθρου για την δημιουργία μίας σχολής τυροκομίας, η οποία θα δώσει επιστημονικές γνώσεις αλλά και την πιστοποίηση για τους εκπαιδευόμενους και θα ανεβάσει το επίπεδο τεχνογνωσίας του κλάδου», δήλωσε η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Στόχος που αποβλέπει στην καλύτερη εξειδίκευση και εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εξασφαλίσει τη χρησιμοποίηση δυο αιθουσών σε κτίριο του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού του εργαστηρίου αυτού. Επίσης η ύπαρξη ενός πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου Γάλατος που υπάρχει στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας.
Το τμήμα θα λειτουργήσει με 20 σπουδαστές από τον προσεχή Οκτώβριο, έχει ενταχθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου όπως όλα τα δημόσια ΙΕΚ, η εκπαίδευση είναι 2 χρόνια και μετά ακολουθεί η επαγγελματική κατοχύρωση, με την πιστοποίηση. Αιτήσεις ωστόσο θα γίνονται αποδεκτές και εκτός μηχανογραφικού.
«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη του αγώνα μας για να κάνουμε την εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα ουσιαστική. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να στηρίξουν το τμήμα που δημιουργείται. Ο προγραμματισμός μας για τον Πρωτογενή Τομέα με σταθερά βήματα υλοποιείται σε όλες τις κατευθύνσεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την στήριξη και επιστημονική κατάρτιση των νέων προς την γεωργική παραγωγή. Υλοποιούμε έργα και δράσεις ώστε ο νέος αγρότης και κτηνοτρόφος να είναι εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια και να αισθάνεται αξιοπρεπείς στο επάγγελμα του», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξη της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής και πρόσθεσε «o σχεδιασμός μας είναι να κάνουμε και άλλες σχολές Δημόσιων ΙΕΚ, όπως στην Κέρκυρα Σχολή Ελαιοκομίας, στη Λευκάδα θα δούμε τις προϋποθέσεις για σχολή τεχνιτών ιχθυοκαλλιεργειών και στη Ζάκυνθο σχολή τεχνιτών αμπελουργίας και οινοποιίας».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση