Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το κίνδυνο της ύφεσης και πώς η ζήτηση για καύσιμα θα επηρεαστεί από την άνοδο των επιτοκίων και την περιορισμένη προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο κατά 38 σεντς, ή 0,3%, στα 112,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει στα 108, 04 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI ενισχύθηκαν κατά 32 σεντς, η 0,3%, στα 106,51 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχαν κατέλθει στα 102,32 δολάρια. Χθες Τετάρτη και οι δυο πετρελαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες 3% και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

Ο φόβος της ύφεσης

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν πόσο πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό με αυξήσεις στα επιτόκια. «Οι φόβοι για την ύφεση έχουν την επιρροή τους στις αγορές, αλλά η εναλλαγή του κλίματος είναι μάλλον μια αισιοδοξία που φθίνει παρά μια απαισιοδοξία που διογκώνεται» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της Julius Baer, Nορμπερντ Ρούκερ.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεση του ενώπιων της Γερουσίας εξήγησε ότι η Fed δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση για να σταματήσει τον πληθωρισμό, δεσμεύεται πλήρως να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να αντέξει την άνοδο των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 50% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος

Το ρωσικό πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει εναλλακτικούς πελάτες για το πετρέλαιό της. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ανακατευθύνει το εμπόριο και τις εξαγωγές πετρελαίου της προς χώρες της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία τον Μάιο ήταν αυξημένες κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σε επίπεδα ρεκόρ.

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι η Ινδία παρέχει πιστοποίηση ασφαλείας για δεκάδες πλοία που διαχειρίζεται η θυγατρική του ρωσικού ναυτιλιακού ομίλου Sovcomflot, επιτρέποντας τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία και αλλού, αφού οι δυτικοί πιστοποιητές απέσυραν τις υπηρεσίες τους.

Οι ΗΠΑ

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει την τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη για να μειωθεί η τελική τιμή των καυσίμων και να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στις αμερικανικές οικογένειες αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές