Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, προσπαθώντας να σπάσουν το πτωτικό σερί και να βελτιώσουν την εικόνα της εβδομάδας, αν και η νευρικότητα και οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη δεν λείπουν.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο όμως των λιανεμπόρων να διολισθαίνει κατά 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,34% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,01% στις 12.913 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,72% στις 5.925 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ασιατικά χρηματιστήρια: Υψηλότερα με ώθηση από το Χονγκ Κονγκ

Περιμένοντας την ΕΚΤ

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα ημέρες από την έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου συζητήθηκαν μέτρα για την αποτροπή του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, αλλά ακόμη λεπτομέρειες των νέων εργαλείων δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε διαρρεύσει. Και οι αγορές αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι ενέργειες, προκειμένου και ο πληθωρισμός να ελεγχθεί και η οικονομική ανάπτυξη να μην πληγεί.

Οι κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα έκαναν επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για τις τιμές καταναλωτή είναι ελαφρώς πιο βελτιωμένες, ιδίως του πετρελαίου και του χαλκού, καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ενέργεια και τα τρόφιμα υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Δυσοίωνα τα μάκρο από τη Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς λιγότερο από το -0,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ η μηνιαία άνοδος των πωλήσεων τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε απότομα από 1,4% σε 0,4%.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα αρχεία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την ερευνητική εταιρεία GfK, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και μια κλιμακωτή κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders