Την απόφαση να ορίσει το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ, την απόδοση κεφαλαίων ή το λεγόμενο WACC, στο 6,1% έλαβε χθες το βράδυ η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Εσόδων.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πριν από λίγο την έντονη αντίδραση του Διαχειριστή με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Μάργαρη να δηλώνει πως «μία τέτοια απόφαση μας οδηγεί να σταματήσουμε τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας».  Να θυμίσουμε πως πριν από περίπου 20 ημέρες, πηγές του υποστήριζαν πως δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση μία εύλογη απόδοση που θα έπρεπε να εγκριθεί για την περίοδο 2022-2025 θα έπρεπε να ήταν 7,5%.

Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Στον… αέρα έργα 5 δισ. ευρώ από τη μείωση του ρυθμιζόμενου εσόδου

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας με δηλώσεις του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο επισημαίνει: «Το WACC διασφαλίζει πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμα και το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άλλοι ισχυρισμοί είναι παντελώς αστήρικτοι».

Κίνδυνος για επενδύσεις 5 δις. ευρώ

Στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Ο Γιάννης Μάργαρης με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real έκανε γνωστό πως η πρόταση του ΑΔΜΗΕ ήταν η απόδοση των κεφαλαίων της εταιρείας να οριστεί στο 7,5%. Η απόφαση της Αρχής όμως για 6,1%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Διαχειριστή θέτει σε κίνδυνο το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ που αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, τις διεθνείς διασυνδέσεις και ενεργειακές υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια: «Σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, η ΡΑΕ μειώνει δραματικά το WACC, την απόδοση των κεφαλαίων, των επενδύσεων που κάνει ο ΑΔΜΗΕ. Θέτει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δις. ευρώ σε τρομερό κίνδυνο», σχολίασε ο κ. Μάργαρης. Όπως εξήγησε: «Τα επιτόκια ανεβαίνουν και αναμένουμε οι τράπεζες να τα ανεβάσουν πάνω από 5%. Η ΡΑΕ λαμβάνει μία απόφαση που θέτει σε κίνδυνο συνολικά τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας». Ο ίδιος επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, «η απόφαση της ΡΑΕ δεν ελήφθη με τεχνοκρατικά κριτήρια. Καλούμε την Αρχή να το σκεφτεί και να αλλάξει αυτήν την απόφαση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια