Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο, εκτός από τα προφανή προβλήματα, εγείρει και πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα και το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών που «αναζητούν αμβλώσεις».

Διαβάστε επίσης: Αμβλώσεις: Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δικαστική απόφαση – Τι λένε Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

Οι δικαστές έκριναν ότι η υπόθεση Roe v. Wade του 1973 η οποία επέτρεψε τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται πριν το έμβρυο περιέλθει σε κατάσταση που μπορεί να ζήσει εκτός της μήτρας, μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης, ήταν λανθασμένη διότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Παράνομες στο εξής σε πολλές πολιτείες

Οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου δεδομένων που ανησυχούν για τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης λένε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τόσο οι εταιρείες τεχνολογίας όσο και οι χρήστες τους μπορούν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν καλύτερα τις πληροφορίες τους στην νέα αυτή εποχή.

Επίσης, υπάρχουν και βήματα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στα δεδομένα.

Το απόρρητο των χρηστών

Όπως αναφέρει το CNBC, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα σχετικά με το απόρρητο των χρηστών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη είτε το θέλουν είτε όχι. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν διαταχθεί από ένα δικαστήριο να παραδώσουν συγκεκριμένους τύπους δεδομένων, όπως πληροφορίες τοποθεσίας χρηστών σε κλινική αμβλώσεων, ιστορικά αναζήτησης ή μηνύματα κειμένου.

Ακόμη και πριν γίνει επίσημη η απόφαση, οι νομοθέτες κάλεσαν την Google και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα για τους διαδικτυακούς καταναλωτές που αναζητούν τέτοια φροντίδα θα προστατεύονται σε περίπτωση που ανατραπεί η απόφαση-ορόσημο Roe εναντίον Wade.

Σε δύσκολη θέση οι μηχανές αναζήτησης

Η επίσημη απόφαση βάζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε δύσκολη θέση. Αν και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μιλήσει για πολιτικά ζητήματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους, η πορεία σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα όπως τα δικαιώματα των αμβλώσεων μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές αντιδράσεις.

Οι συνήγοροι των ατόμων που έχουν ζητήσει αμβλώσεις ή εκείνων που διώκονται μετά από απώλεια εγκυμοσύνης λένε ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε πολιτείες με περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις.

«Έχουμε ήδη δει, αλλά αναμένουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα κληθούν για τα ιστορικά αναζήτησης και τις πληροφορίες αναζήτησης των ανθρώπων», δήλωσε η Dana Sussman, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του National Advocates for Pregnant Women, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει νομική υπεράσπιση εγκύων.

Στη Γερουσία

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα Δημοκρατικών με επικεφαλής τον γερουσιαστή Ron Wyden και τη βουλευτή Anna Eshoo έγραψε στην Google τον περασμένο μήνα τις ανησυχίες ότι «η τρέχουσα πρακτική της να συλλέγει και να διατηρεί εκτεταμένα αρχεία για την τοποθεσία του κινητού τηλεφώνου θα του επιτρέψουν να γίνει εργαλείο για ακροδεξιούς εξτρεμιστές που θέλουν να πατάξουν τους ανθρώπους που αναζητούν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Google αποθηκεύει πληροφορίες ιστορικής τοποθεσίας για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες smartphone, τις οποίες μοιράζεται τακτικά με κυβερνητικές υπηρεσίες».

Ο κίνδυνος της ψηφιακής τεχνολογίας

Ο Sussman επεσήμανε δύο υποθέσεις που θα μπορούσαν να προμηνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι εισαγγελείς στη νέα εποχή θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές επικοινωνίες ως αποδεικτικά στοιχεία σε υποθέσεις ποινικοποίησης της άμβλωσης.

Η πρώτη είναι αυτή της Purvi Patel, η οποία το 2015 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση αφού κατηγορήθηκε για εμβρυοκτονία και παραμέληση παιδιού, αφού φέρεται να προκάλεσε τη δική της άμβλωση. Η Patel είχε πει στους γιατρούς σε ένα δωμάτιο επειγόντων περιστατικών στην Ιντιάνα ότι είχε αποβολή. Η εισαγγελία χρησιμοποίησε ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της, ηλεκτρικά μηνύματα μεταξύ της Patel και μιας φίλης της, τα οποία ανέφεραν παραγγελία χαπιών που είχαν σκοπό να προκαλέσουν έκτρωση.

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της Latice Fisher , η οποία το 2018 κατηγορήθηκε από δικαστήριο του Μισισιπή για δολοφονία δεύτερου βαθμού, αφού γέννησε, όπως είπαν οι δικηγόροι της, ένα νεκρό μωρό. Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν το ιστορικό αναζήτησης της Fisher, το οποίο περιελάμβανε έρευνες για χάπια άμβλωσης και πρόκληση αποβολής, σύμφωνα με αναφορές εκείνη την εποχή, ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της. Ο εισαγγελέας αργότερα απέσυρε την κατηγορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.