H επιθυμία να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους (σε ποσοστό 42%), αλλά κυρίως η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα (σε ποσοστό 70%) είναι οι βασικές αιτίες που κάνουν περίπου 6 στους 10 έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να θέλουν να επιστρέψουν (brain gain), σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκε το 2019. Η πανδημία, στη συνέχεια, έδωσε μια ώθηση σε κάποιους να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους. Τους λόγους της επιστροφής, αλλά και τις εντυπώσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συζητήσαμε με 3 νέους που γύρισαν αφήνοντας πίσω τους μια λαμπρή καριέρα σε ξένη χώρα. Και οι τρεις είναι μέλη της ομάδας Back to Greece που αριθμεί ήδη 1.100 άτομα και ενώνει τους Ελληνες που επιστρέφουν ή επιθυμούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Δεν έχετε εμπειρία, ούτε βιογραφικό; Προσλαβάνεστε! 

 Μια ιδέα που έγινε πράξη

Η ιδέα της ομάδας ανήκει στην Ειρήνη Καπόγιαννη, η οποία πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να βοηθήσει μέσω της δικής της εμπειρίας άλλους που σκέφτονταν ή έκαναν ό,τι και εκείνη. Η ίδια, έχοντας δημιουργήσει μια εξαιρετική επαγγελματική καριέρα στην Ορθοδοντική στο Ντίσελντορφ, αποφάσισε, να γυρίσει στην Ελλάδα. Οπως διηγείται, έφυγε μετά το πτυχίο της Οδοντιατρικής Αθήνας για να κάνει ειδικότητα στο διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης. Οταν τελείωσε ειδικότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δύσκολη λόγω κρίσης. Ετσι, όταν της πρότειναν να «στήσει» το ορθοδοντικό τμήμα σε μία από τις μεγαλύτερες οδοντιατρικές κλινικές της Γερμανίας, δεν δίστασε και ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία το εγχείρημα.

«Είχα τη δουλειά των ονείρων μου, εργάστηκα σε ένα άριστο περιβάλλον με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και φυσικά με τις ανάλογες αποδοχές. Παρ’ όλα αυτά, η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν συνέχεια στο μυαλό μου. Και παρότι γνώριζα ότι θα δυσκολευτώ, πήρα την απόφαση. Δεν το μετάνιωσα. Αντιθέτως, είμαι χαρούμενη που κατάφερα να δημιουργήσω στη χώρα μου με τις γνώσεις που πήρα από τη Γερμανία. Θέλοντας, λοιπόν, να παροτρύνω και άλλους που ζουν στο εξωτερικό και έχουν την επιθυμία να επιστρέψουν, αλλά δεν τολμούν, σκέφτηκα να δημιουργήσω το Back to Greece ώστε να βοηθηθούν με πληροφορίες για το επαγγελματικό περιβάλλον μέσα από τις εμπειρίες όσων έχουν ήδη επιστρέψει. Και η ιδέα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Ηδη είμαστε 1.100 μέλη και η ομάδα μεγαλώνει».

«Οταν γύρισα στην Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια απουσίας, συνειδητοποίησα ότι η επιστροφή δεν είναι απλή υπόθεση» διηγείται. «Δεν είναι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι που πρέπει να χτίσεις ξανά, αλλά και το κοινωνικό. Το Back to Greece ενώνει νέους ανθρώπους με κοινά βιώματα και εμπειρίες που έχουν γυρίσει στη χώρα μας από όλον τον κόσμο. Δημιουργείται έτσι ένα επαγγελματικό και κοινωνικό δίκτυο στήριξης που διευκολύνει την επιστροφή στην Ελλάδα». Στην ομάδα καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες ενώνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις, γνωρίζονται μεταξύ τους, δημιουργούν επαγγελματικές συνεργασίες και γενικότερα δημιουργούν ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και αλληλοβοήθειας. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις γνώσεις μας στη χώρα μας, εκεί όπου θέλουμε να ζούμε» καταλήγει η κυρία Καπόγιαννη.

Καρδιοχειρουργός στα 34

Ο καρδιοχειρουργός Βαγγέλης Παπαδήμος επέστρεψε πριν από περίπου δύο μήνες από τη Σιγκαπούρη, όπου έζησε 7 χρόνια. Ο 34χρονος, παρά το ότι πέρασε στην Ιατρική εδώ, αποφάσισε να φύγει για σπουδές στις ΗΠΑ και μετά για ειδικότητα στη Σιγκαπούρη. «Εάν έμενα στην Ελλάδα, έπρεπε να φτάσω τα 50 μου για να γίνω καρδιοχειρουργός. Στη Σιγκαπούρη έκανα ειδικότητα δίπλα σε έναν Ελληνα που ειδικεύεται στην ελάχιστη επεμβατότητα. Τον Οκτώβριο τελείωσα, τον Ιανουάριο πήρα πιστοποίηση και μου έκαναν πρόταση να μείνω εκεί ως επιμελητής». Ηταν η στιγμή που έπρεπε να αποφασίσει αν θα μείνει. «Θεώρησα ότι είχα κλείσει τον κύκλο μου στο εξωτερικό. Αυτό που ήθελα να πάρω, το είχα καταφέρει. Ημουν καρδιοχειρουργός σε μικρή ηλικία, είχα εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου και αυτοπεποίθηση λόγω της εμπειρίας μου. Αυτό που μέτρησε ήταν πως, αν και τα είχα όλα, μια καλή θέση, οικονομική άνεση και κοινωνική καταξίωση, εν τούτοις δεν ήμουν ευτυχισμένος. Κάτι έπρεπε να αλλάξει».

Αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Δεν τον πτοούν. «Η γραφειοκρατία στη χώρα μας είναι επώδυνη. Ηξερα, όμως, ότι δεν θα βρω μια ομαλή κατάσταση. Θα αντιμετωπίσω τις δυσκολίες. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να επιστρέφει κανείς σε μικρή ηλικία, όσο περνούν τα χρόνια μικραίνουν και τα ψυχικά αποθέματα, πιθανότατα να έχουν δημιουργηθεί και άλλες υποχρεώσεις – οικογένεια, παιδιά. Δεν γνωρίζω πολλούς που επιστρέφουν για επαγγελματικούς λόγους στην Ελλάδα – με εξαίρεση εκείνους που έχουν οικογενειακή στήριξη στα επαγγελματικά τους (κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωσή μου). Κάνουμε, όμως, κάποιες επαγγελματικές θυσίες, γιατί άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά στη ζωή μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive