Σε «ισχυρή συναίνεση»  κατέληξαν οι επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών σε θέματα όπως η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, αλλά παρέμειναν διχασμένοι όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι διαφορές εμπόδισαν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες να εκδώσουν επίσημο ανακοινωθέν,όπως εξήγησε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, αλλά συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: G20: Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων

Διχάζει η ρωσική εισβολή

Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, κατηγορώντας την για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τα οποία η Μόσχα αρνείται. Άλλες χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, ήταν πιο συγκρατημένες στην αντίδρασή τους. «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή, επειδή η Ρωσία είναι μέλος της G20 και δεν συμφωνεί με τους υπόλοιπους από εμάς για το πώς θα χαρακτηρίσουμε τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά η Γέλεν.

Ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων της  Γέλεν και της καναδικής υπουργού Οικονομικών Chrystia Freeland, καταδίκασαν την Παρασκευή τον πόλεμο και κατηγόρησαν τους Ρώσους αξιωματούχους για τις μαζικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας Πέρι Βαρίγιο κάλεσε το Σάββατο τις χώρες μέλη να παραμείνουν επικεντρωμένες στους στόχους της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η εισβολή της Ρωσίας -την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- επισκιάζει διαδοχικούς γύρους πολυμερών συνομιλιών.

Διαβάστε επίσης: Γέλεν: Δεν έχουν θέση Ρώσοι αξιωματούχοι στην G20

Τραυματισμένη αξιοπιστία 

Η αποτυχία να βγει μια κοινή ανακοίνωση, θεωρείται από αναλυτές, ως δείγμα αδυναμίας της άλλοτε κραταίας και ισχυρής G20. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή ακυβερνησίας της παγκόσμιας οικονομίας, με την G20 να έχει παραλύσει από τον πόλεμο του Πούτιν και την G7 να μην μπορεί να ηγηθεί των παγκόσμιων δημόσιων αγαθών», εξηγεί ο Κέβιν Γκάλαχερ, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλάνι, ο οποίος προήδρευσε της διήμερης συνάντησης, ήλπιζε ότι οι αντιπρόσωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, την κλιμακούμενη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην ικανότητα των χωρών χαμηλού εισοδήματος να αποπληρώσουν το χρέος.

Τα μέλη της G20 συσπειρώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, αλλά οι πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του σοκ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες δεν κατάφεραν να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή