Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες που προκαλούν όλεθρο σε περιοχές του πλανήτη δείχνουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «συλλογική αυτοκτονία».

Στην προειδοποίηση αυτή προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των κατοίκων από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Γης.

Σε κίνδυνο η μισή ανθρωπότητα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε στους υπουργούς από 40 χώρες που συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κλιματική κρίση τη Δευτέρα στο Βερολίνο: «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας».

Πυρκαγιές μαίνονταν το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στη Νότια Αμερική, ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου απειλήθηκε από πυρκαγιά. Η ακραία ζέστη έχει σπάσει ρεκόρ σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι καύσωνες έπληξαν την Ινδία και τη νότια Ασία, οι ξηρασίες κατέστρεψαν περιοχές της Αφρικής και οι πρωτοφανείς καύσωνες και στους δύο πόλους εξέπληξαν ταυτόχρονα τους επιστήμονες τον Μάρτιο.

Σε συναγερμό οι κυβερνήσεις

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδόθηκε προειδοποίηση για ακραία ζέστη με τις πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένονται τη Δευτέρα και υψηλές προβλέψεις πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη.

Οι υπουργοί που συναντώνται στο Βερολίνο για μια διήμερη διάσκεψη για το κλίμα, γνωστή ως Petersberg Climate Dialogue, θα συζητήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων και των τροφίμων, και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η συνάντηση, που συγκαλείται ετησίως τα τελευταία 13 χρόνια από τη γερμανική κυβέρνηση, σηματοδοτεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ βασικών χωρών πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Ο Φρανς Τίμερμανς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ηγείται του μπλοκ της ΕΕ στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, μείωσε τις προσδοκίες για τη διάσκεψη σε συνέντευξή του στον Guardian. «Δεν βλέπω τόσα πολλά νέα NDC στον ορίζοντα, ειλικρινά», είπε, δείχνοντας την Αυστραλία, με τη νέα κυβέρνησή της, ως σπάνια εξαίρεση.

Ο Σάμεχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και πρόεδρος του Cop27, θα παραστεί στις συνομιλίες του Βερολίνου αυτή την εβδομάδα, αλλά η παρουσία του θα επισκιαστεί από τις ανησυχίες για το NDC της Αιγύπτου που υποβλήθηκε πρόσφατα. Το σχέδιο απογοήτευσε πολλούς παρατηρητές, οι οποίοι ήλπιζαν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα φιλοδοξίας, ώστε να δώσουν το παράδειγμα σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Σφοδρή κριτική στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ο Γκουτέρες επέκρινε επίσης δριμύτατα τις «πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης», ιδρύματα συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας που χρηματοδοτούνται από φορολογούμενους στον πλούσιο κόσμο για να παρέχουν βοήθεια σε φτωχές χώρες.

Είπε ότι δεν ήταν κατάλληλοι για τον σκοπό τους όσον αφορά την παροχή της χρηματοδότησης που απαιτείται για την κλιματική κρίση και ότι πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

Είπε: «Ως μέτοχοι πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να απαιτήσουν την άμεση παράδοση των επενδύσεων και της βοήθειας που απαιτούνται για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Απαιτήστε αυτές οι τράπεζες να γίνουν κατάλληλες για χρήση. Απαιτήστε να αλλάξουν τα κουρασμένα πλαίσια και τις πολιτικές τους για να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο… Ας δείξουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι μπορούν να βασιστούν στους εταίρους τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green