Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters ότι η ροή του φυσικού αερίου στον  Nord Stream την Πέμπτη θα αποκατασταθεί.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 1,01% στις 7.296 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 2,69% στις 13.308 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,79% στις 6.201 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Τι ψηφίζουν για τις αγορές 259 fund managers

Ενεργειακή κρίση και η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι αγορές άρχισαν τις συναλλαγές με έντονη νευρικότητα, αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη. Επίσης, όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα στραφούν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για μια πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά από 11 χρόνια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ωστόσο, πέραν της ΕΚΤ, οι αγορές βρήκαν στήριξη από το νέο δημοσίευμα του Reuters, ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ενεργειακό θρίλερ της Ευρώπης, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να επανεκκινήσουν οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης. Η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διακόπηκε στις 11 Ιουλίου για δέκα ημέρες, για να πραγματοποιηθεί η ετήσια συντήρησή του.Σε επίπεδο τίτλων, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κέρδισε περισσότερο από 15% μετά την επιβεβαίωση ότι η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Getinge υποχωρεί περισσότερο από 7% μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας του δεύτερου τριμήνου.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από τις τιμές της ενέργειας, ενώ σημαντικά συνέβαλαν τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.Επίσης, ο δείκτης της ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητος στο τρίμηνο μέχρι τον Μάιο, με τον ποσοστό να παραμένει στο 3,8%. Η εικόνα έδειξε ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε σταθερή ακόμη και όταν επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης