Να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο και να κλείσει θετικά κατάφερε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να καταφέρει να εκδηλώσει μια αντίδραση που να σταματήσει τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,23% στις 806,11 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 36 εκατ. ευρώ.

Ενώ ο γενικός δείκτης ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, δεν έχασε τα επίπεδα των 800 μονάδων, καθώς έχει βρήκε κάποια στηρίγματα στον ενεργειακό κυρίως κλάδο. Μάλιστα, η εικόνα δεν επιδεινώθηκε ούτε και όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο. Έτσι, η αγορά συνέχισε να κινείται με μικρές διακυμάνσεις, με τον χαμηλό τζίρο να επιμένει, παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής παρά σε μία κίνηση που προετοιμάζει την αγορά για μία μεγαλύτερη.

Κίνδυνος ενεργειακού σοκ

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ενός ενεργειακού σοκ στην Ευρώπη αυξάνεται, καθώς στις 21 Ιουλίου ολοκληρώνονται τα ετήσια έργα συντήρησης του αγωγού της Gazprom και πιθανότατα η ημέρα που θα πρέπει να ανοίξει κανονικά την στρόφιγγα για να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Αυτή η πιθανότητα όμως συνεχώς απομακρύνεται, μετά και τις τελευταίες πληροφορίες ότι η ρωσική εταιρεία επικαλείται ανωτέρα βία για τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.

Όπως επισήμανε και η Trader24, η συμπεριφορά του ΧΑ συσχετίζεται με εκείνη στα μεγάλα χρηματιστήρια, ώστε να διαφαίνεται η εξάρτηση σε οποιαδήποτε ειδησεογραφία, κυρίως από πλευράς μακροοικονομικών δεδομένων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, με την υπόθεση πως και εκείνα με τη σειρά τους επηρεάζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Βασικός πρωταγωνιστής, σε κάθε περίπτωση, ήταν ο τραπεζικός κλάδος που υπεραπέδωσε έναντι της λοιπής αγοράς, με τον ΔΤΡ να κλείνει με κέρδη 2,31%, απορροφώντας το 1/4 του συνολικού τζίρου. Για τη συνέχεια, η πολλάκις δοκιμασμένη αντίσταση των 805-807 μονάδων κρίνει τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια, με το σενάριο των 765-770 μονάδων ως ζώνη υποδοχής να είναι ακόμα ανοιχτό.

Σε επίπεδο τίτλων, ΟΤΕ και Βιοχάλκο σημείωσαν απώλειες 1,51% και 1% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη 3,30% και 3,09% αντίστοιχα. Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Aegean, Πειραιώς, ΟΛΠ, Quest, Titan, Alpha Bank, Coca Cola και Ελλάκτωρ έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, ενώ αντίστροφα, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν σε θετικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών