Δύο σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν στην ύφεση είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Ο χαλκός, το αγαπημένο μέταλλο της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία και μετά, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση συνέχισαν να αυξάνονται, μειώνοντας τις προοπτικές για ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πλήθος καταναλωτικών προϊόντων και κατασκευών, από αυτοκίνητα μέχρι σπίτια και κινητά τηλέφωνα. Συνολικά το πολύτιμο μέταλλο έχει χάσει πάνω από 25% της αξίας του και κινείται σε επίπεδα κοντά σε αυτά της μεγάλης κρίσης του 2008.
Η δεύτερη ένδειξη προέρχεται από τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996, τάση αναμενόμενη δεδομένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά με μια ποιοτική διαφορά: Για πρώτη φορά μετά την πανδημία παρατηρείται αποδυνάμωση της ζήτησης για αγορά νέου αυτοκινήτου, καθώς οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Τα προβλήματα της έγκαιρης παράδοσης παραμένουν, αλλά πλέον οι νέες παραγγελίες δεν κινούνται με τον ρυθμό των προηγούμενων μηνών.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αντισταθμίσει τον χαμένο όγκο πωλήσεων χρεώνοντας υψηλότερες τιμές και εστιάζοντας στα πιο ακριβά και κερδοφόρα μοντέλα τους. Όμως, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και τους καταναλωτές να περικόπτουν τις δαπάνες, αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Τόσο η περίπτωση του χαλκού όσο και αυτή των αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να βγάζουν από πάνω τους την επίδραση από τις διαταραχές που προκαλούσε στον εφοδιασμό της αγοράς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το μεταπανδημικό περιβάλλον.
Ανησυχίες για τη ζήτηση
Πλέον οι ανησυχίες έχουν στραφεί στη ζήτηση, καθώς η Κίνα συνεχίζει να παλεύει με τις επιπτώσεις του Covid και η Ευρώπη να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την απειλή μιας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Deutsche Bank εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, οδεύει προς ύφεση 1% το 2023. Ήδη θα βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από τους τελευταίους μήνες του 2022.
Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, η ιταλική γλίτωσε οριακά την ύφεση από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2022. Και αυτό πριν αυξηθεί και ο πολιτικός κίνδυνος με τα παιχνίδια αμφισβήτησης του Ντράγκι, από τους λαϊκιστές.
Στις ανακοινώσεις των θερινών προβλέψεων της Κομισιόν, ο επίσης ιταλός επίτροπος Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε «κάτι παραπάνω από ένα υποθετικό σενάριο» την ύφεση στην ευρωζώνη.
Το θετικό ελληνικό παράδοξο
Το θετικό παράδοξο για εμάς, είναι ότι για την ώρα οι προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ, δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί. Βέβαια με υψηλότερο πληθωρισμό.
Το επόμενο κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία, σε τι ποσοστό θα καταφέρει να περιορίσει τις ζημιές από τη διεθνή αντάρα που έρχεται, είναι σε ποια κατάσταση θα βρισκόμαστε όταν η επίπτωση της διεθνούς ύφεσης θα μειώνει τις τιμές βασικών αγαθών όπως η ενέργεια. Οταν δηλαδή θα αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός. Αν έχουμε διατηρήσει έστω και με μια μικρή επιβράδυνση την τωρινή ορμή, διαθέτουμε ακόμα «αναπτυξιακά καύσιμα» τότε έχουμε ισχυρές πιθανότητες να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση στην επόμενη μέρα. Αν αντίθετα έχουμε αφεθεί να «βουλιάξουμε» στην εσωστρέφεια και στο «δηλητηριώδες» προεκλογικό σκηνικό, τότε θα πονέσουμε πολύ και εμείς μαζί με τους άλλους…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα