Αν κατάλαβα καλά για μια ακόμα φορά ο Βορράς αποφάνθηκε ότι τα θέλει «μονά ζυγά» δικά του. Βάζει την εξαιρετική κυρία Φον ντερ Λάιεν να επικοινωνήσει ότι το πρόβλημα κατά κύριο λόγο της Γερμανίας θα πρέπει να το «λουστεί» όλη η Ευρώπη. Δεν έχω ακούσει πιο «γελοία» πρόταση, όπως αυτή με τις ποσοστώσεις περικοπής και εξοικονόμησης φυσικού αερίου που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.
Προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν, ότι επειδή θα έχει μια μείωση της ροής φυσικού αερίου η Γερμανία και οι γύρω χώρες – σε περίπτωση που κοπεί η παροχέτευση από την Ρωσία – θα πρέπει ως ένδειξη αλληλεγγύης όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.
Το ζητάει αυτό τη στιγμή που με γερμανική παρότρυνση έχει διαμηνυθεί σε όλες τις χώρες μέλη ότι το οικονομικό σκέλος της κρίσης θα πρέπει κάθε χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού, της βιωσιμότητας του χρέους και διάφορων άλλων περιορισμών.
Για το ενεργειακό ωστόσο πρόβλημα που απειλεί με διακοπή λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών της Γερμανίας, ζητείται πλήρης αμοιβαιότητα. Κλείνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας, να κλείσουν προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση και οι αντίστοιχες στην Ισπανία.
Ζητάνε δηλαδή από τις χώρες του Νότου να συμμετάσχουν αναλογικά με αυτές του Βορρά σε ένα πρόβλημα που οι ίδιες δεν έχουν ή το έχουν σε μικρότερο βαθμό, αλλά η αναλογικότητα πάει περίπατο όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα του Νότου.
Η Ισπανία αντέδρασε πρώτη. Η αρμόδια υπουργός Τερέζα Ριμπέιρο τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της δικής της βιομηχανίας. Θα βοηθήσει με αλληλεγγύη, διαθέτοντας όλες τις υποδομές της, αλλά δεν θα δεχτεί να υποβληθεί η χώρα και οι πολίτες της σε δυσανάλογες θυσίες.
Με αυτά τα δεδομένα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου θα γίνει κανονικός χαμός.
Οι Βόρειοι που αρνούνται πεισματικά εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με πρόσχημα τη διατάραξη των αγορών, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το εξωφρενικό σχέδιο της Κομισιόν.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της μικρής διείσδυσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία και στη θέρμανση των σπιτιών, το πρόβλημα θα «σκάσει» στην ηλεκτροπαραγωγή. Μια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με αντικατάσταση από άλλα καύσιμα στο μίγμα όπως ο λιγνίτης και το ντίζελ, μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι γιατί να το κάνουμε, εφόσον οι ροές του νότιου διαδρόμου από τη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά ή τα πλοία με LNG έχουν εξασφαλισμένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου ικανές να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες;
Ισως είναι μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει το αίτημα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ισως αυτή τη φορά να θέλουν να τη συζητήσουν πιο σοβαρά οι χώρες του Βορρά. Ειδικά τώρα που το «σπίτι τους πάει να πιάσει φωτιά». Γιατί όταν «καίγονταν το σπίτι των άλλων» είχαν πάθει τη γνωστή εμμονή με τους κανόνες…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.