
Το σκηνικό είναι βγαλμένο από κατασκοπευτικό θρίλερ: Κρυστάλλινα νερά κάτω, χιονισμένες Ελβετικές Άλπεις πάνω και ενδιάμεσα, μια εξαιρετικά ασφαλής εγκατάσταση που ερευνά τα πιο θανατηφόρα παθογόνα στον κόσμο.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, σε εκτενές του αφιέρωμα, πρόκειται για το εργαστήριο Spiez, γνωστό για το ερευνητικό του έργο σε χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διαβάστε επίσης – Η επόμενη πανδημία θα ξεκινήσει μέσα από έναν παγετώνα
Το σχέδιο του ΠΟΥ
Πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέθεσε στο Spiez να είναι το πρώτο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων υψηλής ασφάλειας που θα αναπτύξει, θα αποθηκεύσει και θα μοιραστεί νεοανακαλυφθέντα μικρόβια που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επόμενη πανδημία.
Διαβάστε επίσης – ΠΟΥ: Παρά τον εμβολιασμό, δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού
Το πρόγραμμα BioHub του ΠΟΥ γεννήθηκε, εν μέρει, από την απογοήτευση για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι ερευνητές στη λήψη δειγμάτων του ιού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, για να κατανοήσουν τους κινδύνους του και να αναπτύξουν εργαλεία για την καταπολέμησή του.

Τα εμπόδια
Αλλά λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην προσπάθεια αντιμετώπισαν εμπόδια.
Αυτά περιλαμβάνουν την εξασφάλιση εγγυήσεων που απαιτούνται για την αποδοχή δειγμάτων παραλλαγής του κορωνοϊού από διάφορες χώρες, η πρώτη φάση του έργου. Μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου ενδέχεται να μην συνεργαστούν. Και δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός κοινής χρήσης δειγμάτων για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών ή δοκιμών χωρίς να παραβιάζει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Εάν έχουμε άλλη πανδημία όπως ο κορωνοϊός, ο στόχος θα ήταν να παραμείνει όπου κι αν ξεκινήσει», δήλωσε στο Reuters η Isabel Hunger-Glaser, επικεφαλής του έργου BioHub στο Spiez, σε μια σπάνια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης στο εργαστήριο. Εξ ου και η ανάγκη μεταφοράς δειγμάτων στον κόμβο, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αξιολογήσουν τον κίνδυνο.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο» από ό,τι πιστεύαμε, είπε.
Τα Δρακόντεια μέτρα και οι αγελάδες
Το εξωτερικό του Spiez Lab δεν παρέχει καμία ένδειξη για το φιλόδοξο αυτό project. Η αρχιτεκτονική του μοιάζει με ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά κτίρια που ανεγέρθηκαν τη dεκαετία του 1970.
Κατά καιρούς, αγελάδες βόσκουν στην καταπράσινη κεντρική αυλή.
Αλλά ο υπεύθυνος για τη βιοασφάλεια κρατά τα στόρια του κλειστά, ενώ χτυπά συναγερμός εάν η πόρτα του είναι ανοιχτή για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Παρακολουθεί πολλές οθόνες που δείχνουν προβολές από κάμερες ασφαλείας των εργαστηρίων με τις μεγαλύτερες προφυλάξεις για το επίπεδο βιοασφάλειας (BSL).
Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID, μελετάται στα εργαστήρια BSL-3, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Δείγματα του ιού που χρησιμοποιούνται στο BioHub αποθηκεύονται σε κλειδωμένους καταψύκτες, δήλωσε η Hunger-Glaser. Ένα σύστημα μείωσης της πίεσης του αέρα σημαίνει ότι ο καθαρός αέρας θα ρέει στις πιο ασφαλείς περιοχές, αντί ο μολυσμένος αέρας να ρέει έξω, σε μια παραβίαση.
Οι επιστήμονες που εργάζονται με τον κορωνοϊό και άλλα παθογόνα φορούν προστατευτικές στολές, μερικές φορές με δική τους παροχή αέρα. Λειτουργούν με δείγματα σε μια ερμητικά σφραγισμένη μονάδα περιορισμού. Τα απόβλητα που φεύγουν από το εργαστήριο υπερθερμαίνονται στους 1.000 βαθμούς Κελσίου (1.830 F) για να σκοτώσουν τα παθογόνα που προσκολλώνται σε αυτά.
Μέχρι σήμερα, η Spiez δεν είχε ποτέ τυχαία διαρροή, λέει η ομάδα. Αυτή η φήμη είναι ένα βασικό μέρος του γιατί επιλέχθηκαν ως το πρώτο BioHub του ΠΟΥ, είπε η Hunger-Glaser.
Η γειτνίαση με τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ, δύο ώρες μακριά στη Γενεύη, βοήθησε επίσης. Ο ΠΟΥ και η ελβετική κυβέρνηση χρηματοδοτούν τον ετήσιο προϋπολογισμό των 600.000 ελβετικών φράγκων (626.000 $) για την πρώτη φάση του.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.