Μακροχρόνιο είναι το σημάδι που αφήνει στην βρετανική οικονομία η Long Covid, με την απώλεια εισοδημάτων να ανέρχεται στα 1,5 δισ. στερλίνες, καθώς τα συμπτώματα της δεν ταλαιπωρούν επί μακρόν μόνο όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, αλλά πλήττουν και την αγορά. Αυτό υποστηρίζει μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Institute for Fiscal Studies.

Τα επίσημα στοιχεία των βρετανικών αρχών έδειξαν πως, το Μάιο, περίπου δύο εκατ. πολίτες είχαν συμπτώματα της Long Covid. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των Βρετανών που παρουσίασαν συμπτώματα της μακροχρόνιας νόσου αυξήθηκε σημαντικά και μόνο την περσινή χρονιά διπλασιάστηκε. Από τα άτομα αυτά το ένα πέμπτο δηλώνει πως η Long Covid περιορίζει δραστικά τις καθημερινές δραστηριότητες του.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Τα δύο συμπτώματα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν 

Η εξέλιξη αυτή προφανώς επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Η έκθεση του IFS έδειξε πως περίπου 1 στους 10 που υποφέρουν από συμπτώματα της Long Covid αναγκάστηκαν να σταματήσουν να δουλεύουν, κυρίως λαμβάνοντας παρατεταμένη ιατρική άδεια και όχι εγκαταλείποντας τελείως το πόστο τους. Αν και σε οικονομικούς όρους το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη ζημιά για την οικονομία είναι το ίδιο.

Με τους τωρινούς ρυθμούς νόσησης, εκτιμάται πως περίπου 110.000 άτομα παραγωγικής ηλικίας θα χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους για κάποιο διάστημα, με αποτέλεσμα να στερηθούν του μισθού τους, επηρεάζοντας αντιστοίχως τα επίπεδα κατανάλωσης και ανάπτυξης.

O μέσος όρος απουσίας από την εργασία κυμαίνεται στους τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσούντες με Long Covid κοστίζουν στην οικονομία συνολικά 1,5 δισ. στερλίνες σε χαμένα εισοδήματα. Κατά μέσο όρο ο κάθε ασθενής   χάνει 1.100 στερλίνες το μήνα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν στην επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού  λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της εκτόξευσης του κόστους ζωής, αυξάνοντας αντιστοίχως την επιβάρυνση και της οικονομίας συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή