Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα αδύναμα στοιχεία από τη μεταποίηση στην ευρωζώνη και στην Κίνα, επιβάρυναν τις προοπτικές της ζήτησης, ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 3,61 δολάρια ή 3,5% στα 100,36 δολάρια to βαρέλι, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά στα 99,75 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν κατά 4,6% στα 94,22 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Τα τρία σενάρια στην πετρελαϊκή αγορά και οι επιπτώσεις στις τιμές

Ο φόβος της ύφεσης

Στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον προηγούμενο μήνα, με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν λόγω της ασθενούς ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να υποχωρήσει σε ύφεση. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 49,6 μονάδες.

Ο Ιούλιος ήταν ο δεύτερος μήνας στη σειρά που οι πετρελαϊκοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, για πρώτη φορά από το 2020, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τους φόβους για ύφεση που θα συρρικνώσει τη ζήτηση καυσίμων. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters μείωσαν -για πρώτη φορά-  από τον Απρίλιο την πρόβλεψή τους για τη μέση τιμή του Brent  στα 105,75 δολάρια το βαρέλι το 2022. Η εκτίμηση για το WTI υποχώρησε στα 101,28 δολάρια.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Τα μέλη του  ΟΠΕΚ+, συναντώνται την Τετάρτη για να αποφασίσουν για την παραγωγή του Σεπτεμβρίου. Δύο από τις οκτώ πηγές του ΟΠΕΚ+ σε έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι μια μέτρια αύξηση για τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στη συνάντηση της 3ης Αυγούστου. Οι υπόλοιπες δήλωσαν ότι η παραγωγή είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα. «Ενώ η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία δεν απέφερε άμεσες πετρελαϊκές παραδόσεις, εκτιμούμε ότι η Σαουδική Αραβία θα ανταποδώσει συνεχίζοντας να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή», σημειώνει η αναλύτρια της RBC Capital, Ελίμα Κρόφτ.

Τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθούσε να υπολείπεται σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον στόχο της παραγωγής, καθώς ορισμένες χώρες προασπαθούν να λειτουργήσουν τις μονάδες τους.  Στο πλαίσιο αυτό και οι δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Χαιτάμ Αλ Γκάις, που τόνισε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας για την επίτευξη του στόχου παραγωγής είναι σημαντική.

Τέλος, πίεση στην τιμή του μαύρου χρυσού άσκησε η αύξηση της παραγωγής στην Λιβύη, μετά την άρση του αποκλεισμού πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Η λιβυκή παραγωγή ανήλθε σε  1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), από 800.000 bpd στις 22 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης