Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% προκάλεσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος να υπάρξει αστάθεια στις κυβερνητικές αποφάσεις της χώρας το επόμενο διάστημα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 849,23 μονάδες, με τον τζίρο όμως να φτάνει τα 56 εκατ. ευρώ.

Με τη σημερινή του βουτιά μάλιστα ο γενικός δείκτης έχασε τα εβδομαδιαία κέρδη του (+1,9% μέχρι χτες) και έκλεισε με απώλειες 0,21%.

Αν και ο απολογισμός της εβδομάδας ήταν καθόλα θετικός, σε ένα μάλιστα ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον, το ΧΑ σήμερα δεν κατάφερε να απομονώσει την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς εντείνεται πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν το γεγονός ότι μέχρι να λάβουν χώρα οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Μαξίμου και του επικεφαλής της ΕΥΠ, το ΧΑ κινείτο στη ζώνη των 865 – 870 μονάδων, με μικρές διακυμάνσεις.

Αμυντικές θέσεις

Οι εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της αγοράς τις επόμενες ημέρες, με τους εναπομείναντες traders να επιλέγουν πιο αμυντικές θέσεις σε περίπτωση που ο πολιτικός κίνδυνος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εάν τα ζητήματα κλείσουν στο μεταξύ, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης, δεδομένης της παραδοσιακής επενδυτικής ραστώνης που επικρατεί τις ημέρες του Αυγούστου στο ΧΑ, ο μοναδικός καταλύτης που θα μπορούσε να προσδώσει κάποιου είδους μεταβλητότητα και ενδιαφέρον θα έρθει από τη Wall Street, όπου το κλίμα βράζει από τη μεταβαλλόμενη νομισματική πολιτική της Fed.

Η εικόνα στο ταμπλό

Έτσι, όπως σχολιάζει η Trader24, η χαμηλή, για άλλη μια φορά, συναλλακτική δραστηριότητα και το σχετικό στενό εύρος διακύμανσης δεν φαίνεται να προσθέτει κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση, με το momentum να είναι θετικό, χάρη στην προ ημερών πειστική κατοχύρωση των 840 μονάδων. Άλλωστε αυτό το fade out που παρατηρείται ειδικά στον τζίρο, δείχνει και την απουσία αγοραστικής διάθεσης σε επίπεδα που μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο.

Σε επίπεδο τίτλων, η Alpha Bank και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 5,73% και 5,05% αντίστοιχα, ενώ σημαντική ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola, Εθνική και Aegean. Των πωλητών δεν διέφυγαν ούτε οι ΕΛΧΑ, Quest, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Βιοχάλκο, ενώ τα άνω του 1% κέρδη σε ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, αλλά και το +0,60% του ΟΤΕ δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών