Ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και το βελτιωμένο διεθνές κλίμα έλαβαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τα βασικά οικονομικά δεδομένα προκειμένου να αξιολογήσουν τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,57% στις 7.482 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 13.687 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,80% στις 6.524 μονάδες.

Σε επίπεδα τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown κέρδισε πάνω από 7%, μετά την αύξηση της τιμής στόχου της Deutsche Bank για τη μετοχή.

Κέρδη 2% και για τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Veolia, η οποία επιβεβαίωσε μια συμφωνία για την πώληση της επιχείρησης απορριμμάτων του Σουέζ στον όμιλο Macquarie της Αυστραλίας για περίπου 2,4 δισ. ευρώ.

Η Siemens Energy υποχώρησε κατά 1%, καθώς προειδοποίησε για μεγαλύτερες από το αναμενόμενο ζημίες το 2022, ανακοινώνοντας επιβάρυνση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης της επιχείρηση στη Ρωσία.

Τα στοιχεία

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος Sentix του Αυγούστου για την ευρωζώνη αυξήθηκε κλασματικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 μελών. Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις -25,2 μονάδες από -26,4 τον Ιούλιο.

«Με τον ίδιο τρόπο που η γάτα του Έρβιν Σρέντινγκερ ήταν νεκρή και ζωντανή ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση και όχι — τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο παγκόσμιος οικονομολόγος της HSBC, James Pomeroy. «Τα μικτά μηνύματα δεν έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα, με μια δεύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ να έρχεται σε αντίθεση με σταθερότερα μηνιαία στοιχεία στην Ευρώπη και μια σειρά από δημοσιεύσεις που υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν παρά τα προβλήματα με τις τιμές καταναλωτή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές