Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, συντηρώντας το επιφυλακτικό τέμπο της εβδομάδας, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στην περιοχή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,1%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,47% στις 7.500 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 13.795 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 6.553 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,8%, ο DAX σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Roche σημείωσε κέρδη 1,8%, καθώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το φάρμακο Xofluza για τη θεραπεία της γρίπης στα παιδιά.

Επίσης, βρετανική εταιρεία χαρτιού και συσκευασίας Mondi σκαρφάλωσε 11% για να ηγηθεί του Stoxx 600 αφού συμφώνησε να πουλήσει τη ρωσική της επιχείρηση για 1,56 δισ. δολάρια. Κέρδη 10% και για τον γερμανικό ενεργειακό γίγαντα Uniper, αφού ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το αέριο των ΗΠΑ στη θέση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που λαμβάνει από το Woodside της Αυστραλίας, προκειμένου να ενισχύσει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι επενδυτές

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπάθησαν να αφομοιώσουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας προκαταρκτικής μέτρησης του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του Ηνωμένου Βασιλείου, του πληθωρισμού Ιουλίου στη Γαλλία, της Ισπανίας και της Ιταλίας και της βιομηχανικής παραγωγής της ευρωζώνης για τον Ιούνιο.

Η βρετανική οικονομία

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καθώς η αύξηση του κόστους ζωής επηρέασε την κατανάλωση. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές