Να “κλειδώσει” μέρος των κερδών της εβδομάδας επιχείρησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς μάλιστα να χάσει τη ζώνη των 880 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στις 873 μονάδες.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 878,76 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 44,1 εκατ. ευρώ, σχετικά υψηλός για τη συνεδρίαση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, όπως συμβαίνει πάντα.

Σε επίπεδο εβδομάδας μάλιστα, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείσει με κέρδη που έφτασαν το 3,47%, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει με κέρδη που ξεπέρασαν το 6,5%.

Αναμενόμενη, και ίσως επιθυμητή, η σημερινή ήπια διόρθωση της αγοράς, καθώς όπως φάνηκε και στις περισσότερες εντολές η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε ήταν τέτοια που δεν “μαρτύρησε” αποχή χαρτοφυλακίων.

Τουναντίον, οι επιλεκτικές πωλήσεις εστίασαν σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα, καθώς τα κέρδη ήταν αρκούντως ελκυστικά ώστε να κατοχυρωθεί μέρος αυτών, ενώ υπήρξαν και ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις, που στήριξαν στο τέλος την αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Ποια νέα μέτρα στήριξης έρχονται από Σεπτέμβριο

Αυγουστιάτικη συναλλακτική ανάπαυλα

Έτσι, η συμπεριφορά των λίγων επενδυτών ήταν πολύ καλή, καθώς επικράτησε κάποια ανθεκτικότητα στις όποιες ρευστοποιήσεις παράλληλα με μια ωριμότητα ως προς τις επιλεκτικές (επανα)τοποθετήσεις, αποτυπωμένη σε ικανοποιητική ρευστότητα στο ταμπλό. Άλλωστε το ΧΑ έχει την «πολυτέλεια» να κινείται σε τεχνικά θετικά βραχυπρόθεσμα εδάφη, με τους πωλητές να μην τα απειλούν προς ώρας, ώστε να κάνει αυτή την αυγουστιάτικη συναλλακτική ανάπαυλα. Αυτή, ωστόσο, αναμένεται να είναι βραχύβια, δεδομένου του ότι από τις 22 Αυγούστου θα έχουμε περισσότερες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα.

Όπως τονίζει και η Trader24, ο Γενικός Δείκτης έχει προσπεράσει πειστικά τις τελευταίες αντιστάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ως εμπόδια στην προσέγγιση των 900 μονάδων, με το αγοραστικό σήμα από τις 850 μονάδες να είναι ακόμα εν ισχύ και την κοντινή στήριξη στις 872 μονάδες.

Μοναδική παραφωνία είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που λειτουργεί ανασταλτικά στα μεγαλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, ωστόσο είναι κάτι αναμενόμενο στην παρούσα χρονική καλοκαιρινή συγκυρία.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο ΟΤΕ έχασε 2,53%, ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στο -2,07% και ο Σαράντης στο -2,04%, συγκρατώντας τον γενικό δείκτη σε αρνητικά εδάφη, Σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ, ενώ μικρή ήταν η πτώση σε Titan, Quest, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Από την άλλη, ο Μυτιληναίος κέρδισε 2,13%, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, Εθνική και Aegean. Θετικά έκλεισαν οι Jumbo, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών