Οριακά θετικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τελικά, πλην του βρετανικού FTSE 100, καθώς κατάφεραν να ανατρέψουν το πρωινό αρνητικό πρόσημο παρά το γεγονός ότι παραμένουν οι ανησυχίες για την υφεσιακή διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4% με τον κλάδο του πετρελαίου να κλείνει με απώλειες 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,86% στις 7.237 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 12.915 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,02% στις 6.105 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η αυστριακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Verbund σημείωσε άλμα 12%, οδηγώντας το ευρύ ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, καθώς η αγορά ανέμενε πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

Στον αντίποδα, η γαλλική Ubisoft Entertainment σημείωσε βουτιά περισσότερο από 16% αφού ανακοίνωσε ότι ο κινεζικός όμιλος Tencent είχε αυξήσει το μερίδιό του στην εταιρεία, μια κίνηση που θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα πλήρους εξαγοράς.

Το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι ανησυχίες των αγορών έχουν εστιάσει στις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την αυριανή συνεδρίασή της, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Ωστόσο, μια μεγάλη και απότομη μείωση της προσφοράς χρήματος ενδεχομένως να πλήξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία ήδη παραπαίει προς την ύφεση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ πιθανόν να θυσιάσει την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού, καθώς ο βασικός ρόλος της είναι η σταθερότητα των τιμών. «Μια βασική απόκλιση από τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι ο κύκλος της σύσφιξης θα είναι λιγότερο ευαίσθητος στην ύφεση από όσο πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Mark Wall.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Λύγισε από το… καλύτερο ΑΕΠ

Στη ζώνη των 820 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου, προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με μια διφορούμενη βουτιά σε μία ημέρα που επιβεβαιώθηκε η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,49% στις 822,51 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ελαφρώς βελτιωμένος στα 71 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές