Ισχυροί είναι οι κλυδωνισμοί που δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να προστατευτούν από την επικείμενη ύφεση στην ήπειρο, όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και από τις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 2,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,94% στις 7.020 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,17% στις 12.259 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,37% στις 5.778 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Ανησυχία από Γερμανία

Η κατάσταση στη Γερμανία έχει ανησυχήσει πολύ τις αγορές, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για την παροχή επείγουσας οικονομικής στήριξης σε δεκάδες περιφερειακούς κρατικούς παρόχους ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η κρατικοποίηση της Uniper, με την ενεργειακή κρίση να απειλεί πλέον μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Οι μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν στην ολοκλήρωση μια έντονα πτωτικής εβδομάδας, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο απειλούν να περιορίσουν δραστικά την οικονομική ανάπτυξη, επιβαρύνοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε αυξάνοντας κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο της και σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική στάση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ακολούθησαν στην Ευρώπη αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη Norges Bank στη Νορβηγία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η HSBC ανέφερε σήμερα ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. «Θα προειδοποιούσα να μην αγοράσουν οι επενδυτές την Ευρώπη λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των μεταβολών των επι

Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε πιθανότητα 60% για ύφεση στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο. ECILT/EU. Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος διερχόταν το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές