Ισχυρές είναι οι πιέσεις ασκούνται στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους να επιστρέψει στα επίπεδα του 2017 και 2018, φτάνοντας την Παρασκευή το 4,54%.

Είναι γεγονός ότι ασκούνται  πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων -κατά τις τελευταίες ημέρες – καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και ο ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι αφήνουν προς ώρας το δημόσιο χρέος.

Κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ένα ρυθμισμένο μεν χρέος, το οποίο όμως είναι και το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές έφτασε χθες να έχει απόδοση ακόμη και άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη). Την ίδια ώρα, τα spreads –δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- έφτασε στις 256 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου κινούνταν μόλις στο 2,9%.

Αρνητική εικόνα στη Βρετανία

Ιδιαιτέρως  αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τις τεράστιες φορολογικές μειώσεις στη Βρετανία που ανεβάζουν στα 200 δισ.δολάρια το κόστος δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης για το 2022 – εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική σταθερότητα – και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση το Σεπτέμβριο έδωσαν χθες τον τόνο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ψυχραιμία απέναντι στο χθεσινό sell off σε ομόλογα και στερλίνα

Ως εκ τούτου, η απόδοση του βρετανικού διετούς ενισχύθηκε 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο έως σήμερα, παρασύροντας σε αυτό το ράλι και τις αποδόσεις του ευρώ.

Τα «βλέμματα» στις ιταλικές εκλογές

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το μακρινό 2011 και να φτάνει το 2,11%! Η απόδοση του γερμανικού 2ετούς εκτοξεύθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2008!

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2021 η γερμανική απόδοση κυμαινόταν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.

Τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στην Ιταλία, εν όψει των αυριανών εκλογών, όπου αναμένεται να κερδίσει -εκτός απροόπτου- η ακροδεξιά συμμαχία.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες ακόμη και στο 4,62% για να κλείσει στο 4,55% με το spread στις 259 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία έφθασε έως το 3,90% για να ολοκληρώσει στο 3,84%.

Από εκεί και πέρα, ακολούθησε το κυπριακό 10ετές στο 3,73%, το ισπανικό στο 3,21%, το πορτογαλικό στο 3,10% και το ιρλανδικό στο 2,62%.

Διαβάστε επίσης: Ακριβότερο έγινε το χρήμα που πέφτει στην αγορά

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Αναφορικά με την Ελλάδα, είναι γεγονός ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο, όμως, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Πάντως, οι αναβαθμίσεις έλαβαν χώρα, παρά το γεγονός ότι 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας το ελληνικό χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10%. Ωστόσο, ειδικά για τη χώρα μας, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η ρύθμιση του χρέους το 2018. Κι αυτό καθότι οι οίκοι αξιολόγησης γνωρίζουν εκτός από την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων ότι το ελληνικό χρέος, παρά το μέγεθος του είναι ρυθμισμένο , για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα 2/3 του χρέους βρίσκονται στα χέρια του αποκαλούμενου επίσημου τομέα και μάλιστα σε χαμηλά επιτόκια με ετήσιες υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης που δε ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ και με μεγάλη μέση περίοδο ωρίμανσης που φτάνει τα 21 χρόνια. Επίσης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει από τα αναλογικά υψηλότερα ταμειακά αποθέματα με τα οποία , μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της , χωρίς να δανειστεί για μια μεγάλη περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές