«Φουσκώνει» το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και φυσικά για το ελληνικό δημόσιο από την συνεχή αύξηση των επιτοκίων. Η διεθνής αναταραχή από την ενεργειακή κρίση και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συμπαρασύρει το οικονομικό κλίμα και εκτοξεύει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ανησυχίες των αναλυτών για είσοδο της Ευρωζώνης σε ύφεση, με την Ελλάδα να δέχεται τα «απόνερα» του κύματος παρ’ ότι μέχρι στιγμής συνεχίζει ανοδικά χάρη στο ράλι του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σε επίπεδα απαγορευτικά για μία νέα έξοδο στις αγορές, αν και έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του δανειακού προγράμματος για φέτος ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (πέριξ των 39 δισ. ευρώ).

Διαβάστε: Τέλος το «υπό το μηδέν»: Η Ευρώπη εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 4,4%. Στις αρχές Αυγούστου κινούνταν μόλις στο 2,9%, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 53%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, επίσης, ενισχύεται στο 4,12%, με τη διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να βρίσκεται στις 235 μονάδες βάσης εν όψει των εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο στο 2% ή και περισσότερο για να περιορίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη, παρά την πιθανή ύφεση. Η ΕΚΤ προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το 0,50% στο 1,25% (είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011) και την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεών της στο 0,75% από μηδενικό που ήταν.

Τα δάνεια

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) η οποία προχώρησε σε νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Πλέον το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τη σκυτάλη πήρε η Τράπεζα της Αγγλίας που αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%- στο 2,25% από 1,75%- και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό. Την ίδια πολιτική ακολούθησε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% ενώ στον χορό μπήκε και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αποφάσεις για αυξήσεις επιτοκίων έχει βάλει σε περιπέτειες και τους δανειολήπτες καθώς έχει οδηγήσει τους διατραπεζικούς δείκτες Euribor, από τους οποίους εξαρτάται η πορεία των επιτοκίων στην Ελλάδα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Ως προς τα παλαιά δάνεια η μεταβολή των δόσεων εξαρτάται από το είδος του επιτοκίου. Αν είναι σταθερό τότε δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση. Όμως στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο υπάρχουν δύο κατηγορίες. Είναι αυτά με επιτόκιο καθοριζόμενο από την τράπεζα και εκείνα που είναι συνδεδεμένα με κάποιον από τους διατραπεζικούς δείκτες Euribor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Προϋπολογισμός:  Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή
Οικονομία |

Ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή - Την Κυριακή η ψηφοφορία

Την Κυριακή οι τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων