Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές, την τελευταία ημέρα του τρίτου τριμήνου, καθώς το νέο sell off στη Wall Street επισκίασε τα καλύτερα του αναμενομένου μάκρο της περιοχής.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Σε νέα χαμηλά έτους βυθίστηκε ο S&P

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,83% και ο δείκτης Topix κατά 1,76%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 1,44%.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,29%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε κατά 1,05%. Ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα κέρδισε 0,1%, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε πτώση 0,69%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,14% και ο Kosdaq έχασε 0,24%.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

«Οι γεωπολιτικοί και πληθωριστικοί κίνδυνοι δεν υποχωρούν και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δέχονται την πίεση, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης συνεχίζουν να διαχέονται», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ Research.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Softbank υποχώρησαν περίπου 2%, αφού πηγές της εταιρείας επιβεβαίωσαν πληροφορίες ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τουλάχιστον το 30% του προσωπικού του Vision Fund.

Η Nintendo έχασε επίσης περισσότερο από 3% αφού η εταιρεία πραγματοποίησε split μετοχών 10 προς 1 με στόχο τη μείωση της τιμής της μετοχής για να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, η Toyota υποχώρησε περισσότερο από 3% μαζί με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιαπωνία, αφού ο διευθύνων σύμβουλός της Akio Toyoda επανέλαβε τη στρατηγική της εταιρείας για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, παρά τις επικρίσεις ότι δεν κινείται αρκετά γρήγορα.

Οι μετοχές των περισσότερων προμηθευτών της Apple στην περιοχή υποχώρησαν απότομα μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της Bank of America για την εταιρεία σε ουδέτερες και τη μείωση της τιμής στόχου λόγω των μακροοικονομικών προκλήσεων που έρχονται.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της Nidec σημείωσαν πτώση 4,89% και η Alps Alpine διολίσθησε κατά 3,79%. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company υποχώρησε κατά 2,41% και η Largan Precision σημείωσε πτώση 4,39%. Η νοτιοκορεατική Samsung SDI υποχώρησε κατά 2,83%, ενώ οι SK Hynix και Samsung Electronics σημείωσαν άνοδο.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση της Κίνας αυξήθηκε αναπάντεχα τον Σεπτέμβριο στο 50,1, πολύ υψηλότερα από το 49,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προμηθειών μεταποίησης Caixin/S&P Global, για τη δραστηριότητα των εργοστασίων, σημείωσε πτώση στο 48,1. «Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης και οι χαμηλότερες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τις επιχειρήσεις να μειώσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό μείωσης να είναι ο ταχύτερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών», αναφέρει η Caixin.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 2,7% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες για αύξηση 0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν επίσης άλμα 4,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του Reuters για αύξηση 2,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές