Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, τόσο περισσότερο θυμόμαστε τις ταραγμένες ημέρες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω των φόβων ότι οι ρωσικές προμήθειες θα απομακρυνθούν οριστικά από την αγορά.

Και ενώ τα εμπορεύματα στο σύνολό τους είναι πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα, και σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και μειωμένα σε ετήσια βάση, έρχεται κάθε τόσο ένα γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι η κατάσταση στην αγορά δεν έχει εξομαλυνθεί, και πως συχνά αρκεί μία και μόνο πληροφορία για να φέρει την αναστάτωση.

Διαβάστε επίσης – Πώς το ράλι της ενέργειας φρενάρει την παραγωγή σε αλουμίνιο, χάλυβα και λιπάσματα

Μια τέτοια ημέρα ήταν η χθεσινή για το αλουμίνιο, το οποίο εκτινάχθηκε κατά 8,5% (ποσοστό ρεκόρ) στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι το LME μελετά το ενδεχόμενο απαγόρευσης νέων ρωσικών μεταλλικών προμηθειών. Οι τιμές για το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βασικό μέταλλο εκτινάχθηκαν στα 2.305 δολάρια ο τόνος, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Το νικέλιο κατέγραψε ράλι 5% και ο ψευδάργυρος πάνω από 4%.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση νέου είδους

Συζητήσεις

Επικαλούμενο πηγές, το Bloomberg αναφέρει ότι «το LME σχεδιάζει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το εάν και υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να εμποδίσει την παράδοση νέων προμηθειών ρωσικού μετάλλου στο δίκτυο των αποθηκών του».

Όπως επισημαίνει το oilprice.com, ο λόγος για την τελευταία άνοδο των τιμών είναι ότι οποιαδήποτε κίνηση του LME να εμποδίσει τις ρωσικές προμήθειες θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές μετάλλων, καθώς η χώρα είναι σημαντικός παραγωγός αλουμινίου, νικελίου και χαλκού. Οι φόβοι ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ρωσικές εξαγωγές νικελίου βοήθησαν να προκληθεί μια τεράστια σύντομη συμπίεση στο LME τον περασμένο Μάρτιο.

Αν και η είδηση αυτή δεν σημαίνει ότι το LME έχει λάβει αποφάσεις σχετικά με το τι θα κάνει, η κίνηση σηματοδοτεί μια αλλαγή προσέγγισης . Το χρηματιστήριο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν σχεδίαζε να προβεί σε καμία ενέργεια εκτός του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν αφήσει ανέγγιχτους μεγάλους Ρώσους παραγωγούς μετάλλων όπως η Rusal και η Norilsk Nickel.

«Το LME συνεχίζει να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς ως απάντηση στις κυρώσεις», ανέφερε το χρηματιστήριο σε δήλωση την Πέμπτη. Θα διατηρήσει την κατάσταση υπό ανασκόπηση καθώς δίνει προτεραιότητα σε μια «τακτοποιημένη αγορά», ανέφερε το LME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές